Ūkio banko mokėjimo kortelių apyvarta per 2012 m. išaugo 23,7 proc.

Ūkio banko klientai vis dažniau naudojasi mokėjimo kortelėmis – tai parodė per praėjusius metus, lyginant su 2011 m., daugiau nei penktadaliu išaugęs operacijų mokėjimo kortelėmis skaičius. Mokėjimo kortelių apyvarta taip pat ženkliai išaugo – 2012 m., palyginti su 2011 m., ji padidėjo 23,7 proc. ir sudarė 675 mln. litų. Bankas per 2012 m. išdavė 6,6 proc. daugiau mokėjimo kortelių nei 2011 m. – praėjusių metų gale mokėjimo kortelių skaičius viršijo 99,3 tūkst.

Pasak Ūkio banko Mokėjimo kortelių departamento direktoriaus pavaduotojos Jovitos Platenkovienės, iš visų mokėjimo kortelių populiarumu išsiskyrė debetinės kortelės – atsiskaitymų už prekes ir paslaugas debetinėmis kortelėmis apyvarta pernai, palyginti su 2011 m., išaugo net 38,6 proc. ir pasiekė 102,2 mln. Lt. Operacijų šiomis kortelėmis skaičiaus augimas per šį laikotarpį irgi buvo ženklus – 27,8 proc.

„Debetinės kortelės tampa įprastine atsiskaitymo priemone. Kadangi šios kortelės dažniausiai pasirenkamos nuolatinėms pajamoms – darbo užmokesčiui, pensijai, stipendijai pervesti, jos vis dažniau naudojamos atsiskaitant už kasdienius pirkinius ir paslaugas“, – teigia Ūkio banko Mokėjimo kortelių departamento direktorės pavaduotoja J. Platenkovienė.

Atsiskaitymai už prekes ir paslaugas Ūkio banko išduotomis kreditinėmis kortelėmis, nors ir nuosaikiau nei debetinių kortelių, tačiau taip pat gana ženkliai augo: apyvarta išaugo 15,4 proc. (iki 138,1 mln. Lt), operacijų skaičius – 4,7 proc., palyginti su 2011 m.

J. Platenkovienė pastebi, jog nepaisant populiarėjančių atsiskaitymų už pirkinius kortelėmis, kurių bendra apyvarta pernai siekė 240,3 mln. Lt, jos vis dar dažnai naudojamos pinigams išgryninti – praėjusiais metais augo ir grynųjų pinigų išėmimo mokėjimo kortelėmis operacijų skaičius bei apyvarta.

„Ir toliau fiksuojamas skirtumas tarp skirtingas korteles turinčių vartotojų įpročių - priešingai nei kreditinių kortelių, debetinių kortelių didžioji dalis apyvartos tenka grynųjų pinigų išėmimui. Tai leidžia daryti išvadą, jog keliaudami užsienyje ir turėdami kreditinę kortelę, žmonės dažniausiai linkę ja naudotis atsiskaitydami už prekes ir paslaugas, tuo tarpu didžiąją dalį savo nuolatinių pajamų, gaunamų į debetinę kortelę, jie yra įpratę išsigryninti“, – sako J.  Platenkovienė.

Grynųjų pinigų išėmimui iš viso tenka 64 proc. bendros apyvartos kortelėmis. Per 2012 m. grynųjų pinigų išėmimo operacijų skaičius didėjo 15,6 proc., o apyvarta – 23 proc., iki 434,9 mln. Lt. Didžioji dalis – 94,4 proc. –  grynųjų pinigų operacijų buvo atliekama debetinėmis mokėjimo kortelėmis.

Anot J. Platenkovienės, nors didėjančio atsiskaitymo už pirkinius ir paslaugas operacijų skaičiaus ir apyvartos augimo tendencijos vertintinos teigiamai, tačiau lyginant su kitomis Europos šalimis, net ir, pavyzdžiui, su kaimynine Latvija ar Estija, dar yra erdvės skatinti atsiskaitymus mokėjimo kortelėmis ir mažinti grynųjų pinigų naudojimą.

Pernai Ūkio bankas, siekdamas atsiskaitymą kortelėmis padaryti prieinamesnį, itin daug dėmesio skyrė mokėjimo kortelių aptarnavimo tinklo plėtrai. Anot Mokėjimo kortelių departamento direktoriaus pavaduotojos J. Platenkovienės, Ūkio bankas pernai tęsė aktyvų elektroninių mokėjimo kortelių skaitytuvų diegimą, bendradarbiaujant su įvairiomis prekybos ir paslaugų vietomis. Per 2012 m. mokėjimo kortelių apyvarta, pasiekta naudojant Ūkio banko įdiegtus skaitytuvus, viršijo 42,2 mln. Lt – dvigubai daugiau nei 2011 m.

Jau trečią dešimtmetį finansines paslaugas teikiančio Ūkio banko nuosavą klientų aptarnavimo tinklą sudaro daugiau kaip 60 padalinių visoje šalyje. Ūkio banko mokėjimo kortelės lengvatiniais įkainiais aptarnaujamos daugiau kaip 260 bendrojo tinklo bankomatų (jungiančiame Ūkio banko, „Danske Bank“, „Citadele“, „Nordea“ ir Šiaulių banko bankomatus). Pinigų įnešimo ir išmokėjimo paslaugos teikiamos 36 Lietuvos pašto skyriuose bei 1640 „Perlo“ terminalų (artimiausiu metu paslauga bus išplėsta visame „Perlo“ tinkle, kurį sudaro 1800 terminalų).


Šiame straipsnyje: Ūkio bankasmokėjimo kortelės

NAUJAUSI KOMENTARAI

RIVER

RIVER portretas
pigus medines pliauskos skleidziamas melas , zmones nesa muila is to banko ir teisingai daro ...

neskiesk nesamoniu

neskiesk nesamoniu portretas
Pats uzdariau visu kitu banku saskaitas ir grazinau korteles. Atsidariau Ukio banke saskaita, pasiemiau kortele. Ir esu patenkintas.

TT

TT portretas
Skandinavai kaip imanydami stengiasi zlugdyt jiems nepriklausanti banka, taciau jiems tai nepavyks, nes lietuvoje dar yra protingu zmoniu, tuo labiau kad skandinavu banku salygos yra ziauriai nepalankios klientams.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių