Ūkininkai skaičiuoja žiemos padarytus nuostolius

Kai kurie ūkininkai skundžiasi, kad šie metai dar prastesni nei pernykščiai. Tuo metu draudikai skaičiuoja, kad išmokų suma šiemet išaugs net 10 kartų.

Viename Šiaulių rajono ūkininko lauke iššalo net 70 hektarų užsodintų kviečių. Anot ūkininko, praėjusį rudenį žieminėmis kultūromis jis iš viso užsėjo per 300 hektarų – rapsai visiškai iššalo, o javų liko tik vietomis.

Vyras sako, kad žuvusių pasėlių atsodinimas kainuos nemažus pinigus.

„Žuvo apie 300 hektarų, tai nuostolių bus apie 300 tūkst. Tai bus didelė našta (ūkiui – lrt.lt), slėgs visos skolos“, – sakė ūkininkas Vaidotas Čepulis.

Ūkininkui teks atidėti naujos technikos pirkimo planus, kitas investicijas į ūkį. O ir vasarinės kultūros duos ne tik mažesnį derlių, bet ir nuimamas jis bus daug vėliau. Žemdirbiai sako, kad šiemet daugiausiai žalos padarė sausio pabaigoje ir vasario pradžioje atšilęs oras, o po to užėjęs šaltis.

„Labiausiai pakenkė rapsam, po to eitų lepesnės užsienietiškos veislės, žieminiai miežiai, o geriausiai išliko lietuviškos veislės“, – teigė Šiaulių rajono ūkininkas Zenonas Dambrauskas.

Derliaus kol kas tiksliai prognozuoti nedrįstama, tačiau jei gamta nepateiks daugiau staigmenų, tai į aruodus bus suvežta apie trečdaliu mažiau javų.

Dalis žemdirbių yra sudarę išankstines grūdų supirkimo sutartis, tačiau esą retas jas galės įvykdyti.

„Išankstinėse sutartyse buvo anksti numatytos žieminių kultūrų supirkimo datos. Jų netekus ūkininkams bus problema atsiskaityti tuo laiku, kai buvo numatyta sutartyse“, – tikino Šiaulių krašto ūkininkų sąjungos pirmininkas Raimundas Juknevičius.

Kasdien vis daugiau ūkininkų sulaukia ir draudikai. Daugiausiai žalų registruojama Kauno, Kėdainių, Jurbarko, Raseinių, Joniškio, Pasvalio, Pakruojo, Šakių rajonuose. Pasėlių apžiūros darbus stabdo vėsūs orai ir šlapia dirva, tad kol kas tiksliai suskaičiuoti patirtą žalą sunku.

Tačiau, anot draudikų, jau aišku, kad iš 105 tūkst. hektarų apdraustų pasėlių, daugiau kaip pusėje –nuostoliai. Pernai už iššalusius pasėlius ūkininkams draudimas atseikėjo apie 5 mln. litų, šiemet ši suma bus gerokai didesnė.

„Skaičiuojame tikrai keliasdešimt milijonų draudimo išmoką, nes padėtis šiai dienai, ką apžiūrėjome, tikrai nedžiugina nei ūkininkų, nei mūsų“, – tvirtino „Vereinigte Hagel“ Lietuvos skyriaus direktoriaus pavaduotoja Toma Rickevičienė.

Anot draudikų, tikslūs žiemos padaryti nuostoliai turėtų paaiškėti gegužę.


Šiame straipsnyje: Draudimasūkininkainuostoliai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Aldona

Aldona portretas
Privatūs ūkiai labai nuostolingi visuomenei, nes trūksta žemės ūkio produktų, nėra darbo, nėra mokslinio valdymo. Apmaudu žiūrėti į geltonuojančias pienes. Žemdirbystė turi būti planinga-proporcinga, rentabili.

2

2 portretas
Mulkiai sekit vietines augalu veisles. Noredami didesnio derliaus jokio nebegausit.

as

as portretas
nu ar kada nors jie nedejuoja, jiems visad nuostoliai.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių