Ūkininkai siekia išvengti išankstinių grūdų pardavimo sutarčių vykdymo

Įsipareigoję parduoti grūdus už iš anksto sutartą kainą, ūkininkai dabar galvoja, kaip nesilaikyti pasirašytų sutarčių, nes jų siūloma produkcija rinkoje dabar kainuoja gerokai brangiau.

Į ūkininkų ir supirkėjų ginčus jau įvelta ir policija, ir teismai, antradienį rašo "Lietuvos ryto" priedas "Vartai".

Grūdų pardavimo sutartį su bendrove "Agrochema" pasirašęs Panevėžio ūkininkas savo derlių pardavė kitam brangiau sumokėjusiam pirkėjui. Dėl to 322 tūkst. litų nuostolių patyrusi bendrovė kreipėsi į policiją.

Dešimtys panašių grūdų perdirbėjų bei supirkėjų skundų patenka ne tik ant policijos tyrėjų stalų, jie atsiduria ir teismuose.

Panevėžyje įsikūrusios krakmolą gaminančios bendrovės "Amilina" generalinis direktorius Mindaugas Gedvilas atskleidė, kad šiais metais dėl maždaug 20 proc. iš anksto sutarto ir nepristatyto grūdų kiekio teko kreiptis į teismus.

"Jei grūdų kainos krinta, ūkininkai reikalauja, kad mes vykdytume įsipareigojimus. Ir mes tą darome. O kai kainos kyla, kai kurie augintojai į savo įsipareigojimus numoja ranka ir derlių parduoda tiems, kurie moka brangiau", - sakė M.Gedvilas.

Palyginti su 2009 metais, kai buvo pasirašomos sutartys, šiais metais padėtis grūdų rinkoje labai pasikeitė.

Vienos tonos kviečių supirkimo kaina išaugo maždaug 300 litų. Pernai siekusi apie 400 litų, šiemet ji šoktelėjo iki 650-700 litų.

Panašiai kilo ir rugių, kvietrugių, miežių kainos. Todėl jau ir šiaip šiemet prastą grūdų derlių augintojams tenka parduoti gerokai pigiau nei rinkos kaina.


Šiame straipsnyje: grūdaiūkininkai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių