Ūkininkai nemokamai dalijo pieną (dar papildyta)

Šiandien ūkininkai prie Seimo nemokamai išdalijo apie 7 tonas pieno. Akcijos dalyviai prašė valdžios didesnių pieno supirkimo kainų ir iki 5 procentų sumažinti pridėtinės vertės mokestį „žaliam" pienui. Nemokamo pieno paragauti atėjo ir keli Seimo nariai.

Akcija prie Seimo prasidėjo 11 valandą. Pasterizuotas pienas buvo dalinamas, išpilstytas į butelius. Kitą dalį pieno akcijos rengėjai susirinkusiems pasiūlė taip vadinamą „žalią". Jis buvo atvežtas iš sertifikuotų ūkių, turinčių licenzijas parduoti neapdorotą pieną.

"Pieno buteliuose išdalinom apie 4 tonas. Šviežio kiek mažiau - apie 3 tonas", - portalui kaunodiena.lt sakė Žemės ūkio kooperatyvo „Lietuviškas pienas" generalinis direktorius Ovidijus Drūlia.

Prie Seimo jau nuo ankstyvo ryto būriavosi vilniečiai, norintys už dyką atsigerti pieno.

O.Drūlia pastebi, kad kai kurie vilniečiai prie Seimo rūmų pasirodė ne norėdami palaikyti ūkininkus, o tik kuo daugiau gauti nemokamo pieno.

"Buvo tokių, kurie po vieną butelį ėmė, buvo ir po 10 butelių nešinų vilniečių. Esu apstulbęs tokiu žmonių srautu. Suprantama, kad kai kurių elgesį lemia ekonominės priežastys ir sunkus pragyvenimas", - teigė pašnekovas.

Lietuvos ūkininkai pasipiktinę dėl esą mažiausių Europoje pieno supirkimo kainų.

„Didesnėms žemės ūkio bendrovėms pieno supirkėjai moka maždaug 85 centus už kilogramą, kai tuo tarpu Vokietijos pieno perdirbimo įmonės žemdirbiams sumoka po 1 litą 14 centų už kilogramą, danai gauna po 1 litą 30 centų. Net kaimynams latviams ir estams perdirbėjai sumoka daugiau nei mūsiškiai - po 1 litą 7 centus už kilogramą. Mes paskaičiavom, kad brangstant kurui, vieno kilogramo pieno savikaina išaugo iki 1 lito", - teigė Lietuvos žemės ūkio bendrovių asociacijos generalinis direktorius Jonas Sviderskis.

Ingrida Žirlienė 



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių