Ūkininkai keliasi į internetą

Sveiką, natūralų maistą pradėjusių vertinti gyventojų poreikiai davė impulsą tarsi grybams po lietaus dygti ūkininkų turgeliams. Žmonės juose mielai perka šviežią mėsą, jos gaminius, daržoves, vaisius, pieną, sūrį, jogurtus, pasukas, naminę duoną ir kitus gaminius.

Patogu, kad viską gali įsigyti vienoje vietoje.

Tačiau pastaruoju metu vis daugiau didmiesčių gyventojų nori šviežius, ūkininkų išaugintus ir pagamintus produktus gauti tiesiai į namus. Užimti, vėlai iš darbo grįžtantys žmonės nelinkę savo laiko švaistyti sveikų produktų paieškoms.

Kita vertus, vilniečiams ar kauniečiams nepatogu apsipirkti ūkininkų turgeliuose dar ir dėl to, kad šalia jų sunku rasti vietą automobiliui pastatyti. Mintis, kad šeštadienio rytą teks važiuoti keliolika   kilometrų į turgelį, atvykus ilgai sukti ratus aplink, kol bus laisva vieta, o paskui vėl tiek pat sukarti namo, dažnam numalšina norą apsipirkti juose.

Kur kas patogiau surinkti telefono numerį ar sėsti prie interneto ir užsisakyti reikiamų maisto produktų į namus. Juolab kad pristatymo kaina dažnai nebūna didesnės nei kuro išlaidos vykstant į turgelį savo  automobiliu.

Nors panevėžiečiai labiau linkę apsipirkti patys, Panevėžio verslininkai vieni pirmųjų šalyje pradėjo siūlyti į namus užsisakyti Lietuvos ūkininkų pagamintos, ekologiškuose ūkiuose užaugintos produkcijos.

Pernai vasarą tokią paslaugą didžiuosiuose šalies miestuose  pradėjo teikti bendrovė „Tikras maistas“. Nesnaudžia ir Panevėžio rajono ūkininkai. Jie greitai reagavo į šios bendrovės pasiūlymą bendradarbiauti.

Pastaruoju metu mūsų krašto ūkininkai domisi galimybe atidaryti savo parduotuves internete. Tai jiems pasiūlė vilniečių bendrovė „Tiklis.lt“, ji netrukus planuoja atidaryti pirmąjį šalyje internetinį ūkininkų turgų.

Bendrovės projektas naujas tuo, kad pirkėjai virtualioje erdvėje galės lankytis juos dominančio ūkininko krautuvėje  ir rinktis maisto produktus.

Prekyba turi ateitį

„Prekiauti internetu tikrai perspektyvu. Aš jau dabar maždaug 30 procentų kalakutienos parduodu internetu. Ateityje virtualioje erdvėje galbūt realizuosiu puse visos produkcijos“, – „Sekundei“ sakė kalakutus auginantis Panevėžio rajono ūkininkas Rolandas Kiškis.

Kol kas jo verslo partneris internete yra bendrovė „Tikras maistas“. Ūkininkas dabar svarsto „Tiklis.lt“ pasiūlymą.

Didelį kiaulių ir galvijų ūkį turintis ir jų mėsa savo paties įkurtuose turgeliuose Panevėžyje prekiaujantis  rajono ūkininkas Arūnas Čimolonskas taip pat neabejoja prekybos vadinamo naminio maisto ateitimi. Tačiau jis pats atsisakė savo produkcija prekiauti internetu, nes jos tiesiog neturi tiek, koks yra poreikis.

„Mūsų užaugintų gyvulių mėsa prekiavo bendrovė „Tikras maistas“. Paklausa buvo ir yra didelė, bet mes nebeturime ką pasiūlyti. Žiūrime, kad tik užtektų padėti ant prekystalių turgeliuose“, –„Sekundei“ pasakojo ūkininkas.

A.Čimolonskas prisipažino nesitikėjęs, kad kiaulienos, o ypač išskirtinės kokybės, nepigiai kainuojančios jautienos paklausa bus tokia didelė. Kaip juokavo ūkininkas, didmiesčių gyventojams jam nebereikia internete siūlyti savo produkcijos todėl, kad jie patys pas jį atvažiuoja.

„Vilniečiai iš anksto užsisako ir atvyksta pasiimti jiems jau paruoštos mėsos ir jos gaminių“, – kalbėjo  A.Čimolonskas.

Pieno ūkio savininkas Laisvūnas Valikonis, pirmasis Panevėžyje pastatęs naminio pieno automatus, irgi pripažįsta prekybos naminiais maisto produktais prekybos virtualioje erdvėje perspektyvas.

Tačiau jis kol kas nelabai įsivaizduoja, kaip galėtų parduoti šviežią pieną internetu.

„Tai – greitai gendantis produktas. Matyt, reikės geriau pasukti galvą“, – juokavo jis.

Ūkininkai sutaria, kad siūlyti savo produkciją internetu Vilniaus, Kauno ar Klaipėdos gyventojams  gerokai pigiau, nei važinėti į šiuos miestus ir prekiauti ūkininkų turgeliuose.

Rytą užsisako, vakare sulaukia

Bendrovės „Tiklis.Lt“ direktorius Adomas Patašius „Sekundei“ sakė, kad pasiūlymu prekiauti ūkininkų turguje internetu domisi daug Panevėžio krašto žemdirbių.

„Netgi šiek tiek nustebau, kad jūsų ūkininkai tokie aktyvūs“, – prisipažino jis.

Internetinio turgaus organizatoriai iš pradžių ketina bendradarbiauti su keliolika ūkininkų, aptarnauti Vilniaus ir šio regiono gyventojus. Plečiantis klientų ratui, daugėtų ir ūkininkų prekystalių internetiniame turgelyje.

„Mūsų ateities planuose – aptarnauti didžiųjų miestų, tarp jų ir Panevėžio, gyventojus. Tikėtina, kad  jūsų mieste maisto produktų pristatymo į namus paslaugos poreikis augs“, – kalbėjo pašnekovas.

A.Patašius pasakojo, kad internetu gyventojai galės pirkti viską, ką jie paprastai įsigyja turguje: daržoves, vaisius, mėsą, pieną, pyragus, sausainius ir kt. Siūlomi produktai bus užauginti ar pagaminti ūkininkų, jokių atvežtinių.

Internetiniame ūkininkų turgelyje žmonės galės „vaikščioti“ po krautuves, priklausomai nuo to, kokio produkto jiems reikės. Kiekvienoje virtualioje parduotuvėje jie galės išsirinkti ir užsisakyti norimas prekes. Be to, ras išsamią informaciją apie ūkininką, jo siūlomą produkciją, galės jam užduoti klausimus ir pan.

„Mes rūpinsimės internetinio turgaus techniniu aptarnavimas ir logistika – produktų pristatymu klientams. Rytą žmogus užsisakys produktų, vakare mes juos atvešime“, – aiškino A.Patašius.

Maisto produktų kainą nustatys pats ūkininkas, o „Tiklis.lt“ – tik pristatymo antkainį. Kuo didesnį krepšelį produktų pirkėjas užsisakys, tuo pigiau jam bus atvežta.

Pavyzdžiui, jei užsisakys 60 Lt vertės pirkinių, pristatymas kainuos 9 litus, jei norės įsigyti už 120 ir daugiau litų – tik 3 litus.

Bendrovės direktoriaus teigimu, produktų  kainos bus panašios kaip ir turguje arba tik šiek tiek didesnės. „Kainos turi būti patrauklios, kitaip žmonės nepirks“, – paaiškino.

Sumokėti už produktus pirkėjai galės internetu arba atsiskaityti atsiimdami prekes.

A.Patašius tikino, kad ūkininkams atsivers galimybė išplėsti klientų ratą, o pirkėjams – operatyviai gauti šviežių, natūralių maisto produktų į namus už priimtiną kainą.

Panevėžiečiai pristato nemokamai

Bendrovė „Tikras maistas“, didmiesčių, tarp jų ir Panevėžio, gyventojams siūlo užsisakyti šviežios, ūkininkų pagamintos, ekologiškuose ūkiuose užaugintos produkcijos. Pirkėjai produktus gali rinktis iš sąrašo ir užsisakyti elektroniniu paštu.
Bendrovės vadovas Mindaugas Špokauskas pasakojo, kad verslą jie pradėjo gerai ir ilgai apgalvoję perspektyvas. Susirado ūkininkus, gaminančius ir auginančius produktus natūraliai, be dirbtinių priedų.

„Mūsų pirkėjas visada gali pasitikrinti, ar siūlome tikrai kokybišką, natūralų produktą. Visi su mumis bendradarbiaujantys ūkininkai ir ekologinių ūkių savininkai turi atitinkamus pažymėjimus ir sertifikatus“, – kalbėjo jis.

Pernai pradėjusi veiklą bendrovė pirkėjams siūlė rinktis iš maždaug kelių dešimčių produktų, dabar asortimentą išplėtė iki 250.

Pasak M.Špokausko, pirkėjui, jeigu jis produktų užsisako ne mažiau kaip už 30 litų, pristatymas nieko nekainuoja. „Tikras maistas“ daugiausia klientų turi Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje. Maisto produktų į namus sakosi ir panevėžiečiai, daugiausia šeimos su vaikais. Tačiau mūsų mieste, palyginti su didmiesčiais, bendrovė klientų neturi daug.

Produktus į namus pristatantys verslininkai juokauja, kad panevėžiečiai dar neatitrūkę nuo kaimo. Ten gyvenantys giminės jiems parūpina naminių maisto produktų. Kita vertus, Panevėžys yra nedidelis miestas, tad gyventojams nėra sudėtinga nukakti iki artimiausio ūkininko turgelio.


Šiame straipsnyje: turgusūkininkasinternetas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių