Ugniagesiai dėl nesutarimų su darbdaviais kreipėsi į Darbo inspekciją

Ugniagesiai gelbėtojai prašo Valstybinės darbo inspekcijos atlikti tyrimą, kuriuo būtų nustatyta, ar Kauno Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) vadovai nepiktnaudžiauja savo pranašumu versdami pasirašyti trišales sutartis ugniagesius gelbėtojus.

Ugniagesių gelbėtojų profesinė sąjunga kreipėsi į Valstybinę darbo inspekciją, prašydama atlikti tyrimą, ar Vilkijos ir Kulautuvos komandų ugniagesiams gelbėtojams buvo įteikti sutikimai dėl darbo Kauno rajono priešgaisrinėje saugos tarnyboje nuo 2010 m. sausio 1 d. Sutikime nurodoma, kad darbuotojas sutinka gauti darbo užmokestį pagal 2010 m. sausio 1 d. nustatytą ugniagesio gelbėtojo pareigybės koeficientą - pasak profesinės sąjungos, žmogus verčiamas pasirašyti dėl sąlygų, kurių dar nėra.

Vyriausybės sprendimu mažų miestelių komandų ugniagesiai gelbėtojai dirbti į kitą vietą bus perkeliami darbdavių susitarimu pagal trišalę sutartį. Tačiau ir trišalėje sutartyje nenurodytas ir nenumatytas perkeliamo darbuotojo darbo užmokesčio dydis, kitos socialinės garantijos.

„Perkeliamas darbuotojas iš anksto turėtų žinoti būsimas darbo sąlygas ir tai, koks bus darbo užmokestis. Kadangi tokia informacija mažų miestelių ugniagesiams gelbėtojams nepateikiama, tokie sutikimai gali pažeisti darbuoto teises ir garantijas gauti ne mažesnį atlyginimą nei buvo nustatytas Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento. Tačiau ugniagesiai gelbėtojai bijo nepasirašyti sutikimų, kad neprarastų darbo. Todėl kreipėmės į Darbo inspekciją, visas Seimo frakcijas, vidaus reikalų ministrą, PAGD direktorių ir Savivaldybių asociacijos prezidentą, reikalaudami, kad nebūtų pažeidžiamos darbuotojų teisės. Profesinė sąjunga reikalauja nesiūlyti darbuotojams pasirašyti formaliai paruoštų, tik darbdaviui palankių sutikimų“, - teigia Ugniagesių gelbėtojų profesinės sąjungos pirmininkas Saulius Džiautas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių