ŪB turto pirkėjų ieškos buvusi „SEB Enskilda“ komanda

Ūkio bankas pradeda derybose su Šiaulių banku išsiderėtų pirkimo opcionų realizavimo procesą, kuriam valdyti pasamdyta investicinės bankininkystės paslaugų įmonė „SUMMA Advisers“. Patarėjai ieškos investuotojų į keturis skirtingus paketus padalintam Ūkio banko turtui.

„SUMMA Advisers“ yra pernai įkurta investicinės bankininkystės įmonė, kurios pagrindą sudaro iš Baltijos šalių pasitraukusio investicinio banko „SEB Enskilda“ komanda. Šios komandos portfelyje – daugiau kaip 100 sandorių, kurių bendra vertė viršija 5 milijardus litų.

„Opcionas yra svarbus Ūkio banko kreditorių apsaugos mechanizmo elementas. Jis reikalingas siekiant įsitikinti, kad galutinio vertinimo metu nustatyta Šiaulių bankui perduoto turto vertė atitinka rinkos sąlygas. Tam reikalingas profesionaliai organizuotas turto vienetų pardavimo ir investuotojų paieškos procesas, todėl mes samdome bene geriausią ir labiausiai patyrusią Lietuvoje investicinės bankininkystės komandą“,  -  sakė laikinasis Ūkio banko administratorius Adomas Audickas.

„Pasirinkta žlugusio banko turto realizavimo schema Lietuvoje dar nė karto nenaudota, todėl procese mūsų laukia daug iššūkių. Kita vertus, tai yra šansas maksimaliai išnaudoti galimybes apsaugoti kreditorių interesus, todėl juo reikia pasinaudoti. Juolab, kad rinka teigiamai vertina greitą ir sklandų Ūkio banko problemos sprendimo procesą“, - pažymėjo „SUMMA Advisers“ vadovas Žygintas Mačėnas.

Pirkimo opcionai yra viena svarbiausių kreditorių apsaugos priemonių. Jų paskirtis – užtikrinti Ūkio banko ir banko kreditorių teisę į sąžiningą banko perleisto turto atlyginimą, tai reiškia, kad ŪB (ŪB kreditoriai) turi teisę savo nuožiūra atpirkti turtą ir parduoti jį už didesnę kainą. Opcionų yra keturi:

  • pirmąjį sudaro įvairios rūšies ir paskirties pastatai bei patalpos, žemės sklypai, nuomos teisės, nekilnojamojo turto (NT) objektų kompleksai.
  • Antrojo opciono portfelį sudaro ŪB 100 proc. kontroliuojamos NT plėtojimu, turto valdymu ir administravimu užsiimančios dukterinės bendrovės.
  • Trečiąjį – neveiksnios ŪB paskolos.
  • Ketvirtąjį – ŪB dukterinių bendrovių, teikiančių finansines (t.y., išperkamosios nuomos ir gyvybės draudimo) paslaugas ir savarankiškai aktyviai vykdančių savo veiklą, akcijų ir obligacijų paketas.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių