Tyrimas: du trečdaliai šalies gyventojų jaučiasi pažeidžiami

41 proc. šalies gyventojų, kurių pajamos vienam asmeniui siekia daugiau nei 2 tūkst. litų, jaučiasi pažeidžiami. Iš viso šalyje taip jaučiasi 69 proc. Lietuvos piliečių. Tai rodo atlikta apklausa.

“Ogmios” įmonių grupės, valdančios interjero ir apdailos centrą “Domus galerija” užsakymu “Tns-gallup” tyrė pasiturinčių Lietuvos gyventojų vartojimo įpročius. Į jų akiratį pateko didžiųjų miestų - Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių, Panevėžio gyventojai, kurių pajamos vienam šeimos nariui yra  du ir daugiau tūkstančių litų per mėnesį. Tokių žmonių šiuose miestuose yra 12 proc., apie 72 tūkst. šeimų.

Bendros jų išlaidos per mėnesį siekia 300 mln. litų. Vartojimui, maistui, drabužiams, baldams, švietimui, pramogoms jie išleidžia 34 proc. pajamų - 138 mln. litų. Ketvirtadalis pajamų - beveik 101 mln. litų - lieka kišenėje.

Apklausos metu paaiškėjo, kad dideles pajamas gaunantys Lietuvos gyventojai per mėnesį išleidžia kelis šimtus milijonų litų ir dar šimtas milijonų lieka kišenėje. Pirkdami ilgai naudojamus, vertingus daiktus jie netaupo kokybės sąskaita ir mano, kad dabar yra geras laikas vertingus daiktus įsigyti pigiau.

Visgi ir tarp šių žmonių yra didelė dalis nerimaujančių ir net panikuojančių dėl savo finansinių galimybių. Kaip jau minėta, 41 proc. jų jaučiasi pažeidžiami.

“Dideles pajamas gaunančių žmonių vartojimo įpročiai irgi pasikeitė. Du trečdaliai ieško pigesnių prekių ir stengiasi pirkti akcijų, nuolaidų metu. Bet jų tarpe nėra taupančių kokybės sąskaita”, - sakė „TNS-Gallup“ tyrimų strategijos direktorė Rūta Gaudiešienė.

Pasak jos, tyrimas parodė, kad ir turtingi žmonės neskuba leisti sunkiau uždirbamų pinigų. Rinkdamiesi daiktus, ypač tuos, kurie naudojami ilgai, jie svarsto, kiek iš tiesų tie daiktai yra vertingi, lygina kainas.  Jiems ne tiek rūpi garsūs prekių ženklai, bet yra svarbus dizainas, medžiagiškumas, idėja.

”Lietuvoje, nors palyginti nedaug, bet yra turtingų žmonių. Jie plačiau atvertų savo pinigines, jei būtų pasiūlyta ilgai vertingais išliekančių, pagal naujas technologijas pagamintų, ekologiškų, modernių daiktų už protingą kainą”, - apibendrindama tyrimo rezultatus sakė R.Gaudiešienė.   


Šiame straipsnyje: pažeidžiamumas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių