Tyrimas: daugiau verslininkų skeptiškai vertino kitų metų veiklos prognozes

Šiemet, palyginti su pernai, beveik trečdaliu daugiau verslininkų skeptiškai vertino kitų metų veiklos prognozes, rodo Statistikos departamento šių metų balandžio-gegužės mėnesiais atliktas smulkaus ir vidutinio verslo sąlygų tyrimas.

Anot statistikų, šiemet 45,2 proc. apklaustųjų prognozavo ūkinės finansinės veiklos rodiklių sumažėjimą - 30,3 procentinio punkto daugiau nei praėjusiais metais.

Tuo tarpu 19,3 proc. respondentų šiais metais buvo ne tik užtikrinti sėkminga tolimesne savo įmonių veikla, bet ir tikėjosi ūkinės finansinės veiklos rodiklių padidėjimo. Pernai tokių buvo 25,8 proc. punkto daugiau.

Pesimistiškiausias verslo pokyčių prognozes šiemet verslininkai pateikė dėl apyvartos ir įmonės pelningumo - atitinkamai 59,6 proc. ir 58,5 proc. apklaustųjų prognozavo jų mažėjimą.

Remiantis tyrimu, šiemet apyvartos augimą ateinančiais metais prognozavo penktadalis įmonių, pernai tokių buvo 54,6 proc. Apyvartos didėjimo tikėjosi 23,6 proc. apdirbamosios gamybos (pernai - 62,9 proc.), 35,7 proc. elektros, dujų, vandens tiekimo ir atliekų tvarkymo (64,3 proc.), 13,8 proc. statybos (47,7 proc.), 18,6 proc. didmeninės ir mažmeninės prekybos (52,2 proc.), 14,2 proc. transporto ir saugojimo (48,7 proc.), 16,2 proc. apgyvendinimo bei maitinimo paslaugų (57,1 proc.) įmonių.

Didesnę apyvartą kitąmet taip pat prognozavo 31 proc. informacijos ir ryšių (pernai - 56,3 proc.), 26,5 proc. nekilnojamojo turto operacijų (59,3 proc.), 37,1 proc. žmonių sveikatos priežiūros ir socialinio darbo (64,3 proc.), penktadalis meninės, pramoginės ir poilsio organizavimo įmonių.

Tyrimas atskleidė, jog per metus 3,9 proc. punkto sumažėjo verslininkų, savo įmonės pelningumą įvertinusių teigiamai, ir 3,7 proc. punkto - įvertinusių jį patenkinamai. Įmonės pelningumu nepatenkintųjų pagausėjo 7,7 proc. punkto.

Anot statistikų, šiemet verslininkų vertinimuose apie kliūtis verslo plėtrai pastebimi esminiai pokyčiai - 2009-aisiais didžiausia problema tapo personalo išlaikymo sąnaudos (67,8 proc.). Pernai pirmoje vietoje buvo problemos, susijusios su kvalifikuotų darbuotojų paieška (72,3 proc.) - ši kliūtis šiais metais atsidūrė trečioje vietoje (64,4 proc.).

Antra pagal svarbą kliūtimi šiemet verslininkai įvardijo nemokančius arba vėluojančius mokėti užsakovus (66,7 proc.). Rimtomis kliūtimis verslo plėtrai šiais metais taip pat tapo mažas įmonės pelningumas (63,4 proc.) bei korupcija valdžios institucijose (44,1 proc.).

Prie mažiausios įtakos verslo plėtrai turėjusių kliūčių šiemet verslininkai priskyrė rizikos kapitalo prieinamumą (26,7 proc.) ir darbo bei šeimos gyvenimo derinimą (24,5 proc.).

Tyrimas parodė, kad daugeliui verslininkų jų verslas yra vienintelis pragyvenimo šaltinis. Taip teigiančių respondentų šiais metais buvo 72,6 proc., 2008-aisiais - 72,9 procento.

Statistikos departamentas balandžio-gegužės mėnesiais ištyrė 2004-aisiais susikūrusias ir tyrimo metu (penkerius metus) veikusias įmones.


Šiame straipsnyje: verslaspadėtisvertinimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių