TVF rekomenduoja nemažinti įmokų į pensijų fondus

Tarptautinis valiutos fondas (TVF) Lietuvai rekomenduoja vykdyti fiskalinę konsolidaciją, kuri leis ne tik užtikrinti ilgalaikį sistemos pagerėjimą ir efektyvesnį valstybės išlaidų valdymą, bet ir atstatyti įmokas būsimiesiems pensininkams į pensijų kaupimo fondus. 

„Pritariame planams paruošti visapusišką reformų paketą, kuris bus įgyvendintas kartu su 2010 metų biudžetu. Didžiausia svarba turi būti teikiama viešosios administracijos išlaidų mažinimui ir socialinės apsaugos sistemos gyvybingumui. Tokios priemonės yra būtinos tam, kad, sumažinus nenuoseklų pastarųjų metų augimą, išlaidų lygis taptų labiau priimtinas. Papildomai tai leis visiškai atstatyti įmokas į antros pakopos pensijų fondus“, - sakoma TVF rekomendacijose. 

Vyriausybė pirmadienį paskelbė, kad jau šį rudenį pasiūlys ilgalaikius sprendimus dėl struktūrinių pertvarkų socialinėje srityje. Imtis struktūrinių sistemos reformų ragina ir Prezidentė Dalia Grybauskaitė. 

Lietuva tapo trečiąja Centrinės ir Rytų Europos valstybe, kuriai TVF rekomenduoja nemažinti arba atstatyti įmokas į pensijų fondus. Prieš kelias savaites buvo paskelbtas Rumunijos finansinis susitarimas su TVF, pagal kurį Rumunija įsipareigojo atsisakyti sprendimo mokėti sumažintas įmokas į būsimųjų pensininkų kaupimo sąskaitas. Balandžio pradžioje panašaus sprendimo sulaukė ir Latvija - TVF paprašė peržiūrėti šalies nutarimą sumažinti įmokas į pensijų fondus. 

Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacija (EBPO) taip pat perspėjo vyriausybes neatidėti pensijų reformų, sprendžiant trumpalaikes ekonomines problemas, nes ilgalaikėje perspektyvoje tokie veiksmai sukels dar didesnę žalą. Tokia nuomonė buvo pareikšta kas dvejus metus išleidžiamoje EBPO ataskaitoje „Pensijų apžvalga, 2009“ (Pensions At A Glance 2009). 

Lietuvoje įmokos į privačius pensijų fondus jau buvo sumažintos dukart: nuo 5,5 iki 3 proc. 2009-2010 metams pernai gruodį, o nuo 3 iki 2 proc. sumažintos 2009 m. liepos 1 d. - 2010 m. gruodžio 31 d. laikotarpiui. Iš viso 2009-2010 metais įmokos bus sumažintos 6,5 procentiniais punktais (pirmuoju mažinimu - po 2,5 proc. punkto kasmet, o antruoju - iš viso 1,5 proc. punkto), tačiau kompensacija numatyta tik už „antrąjį sumažinimą“ arba 23 proc. viso sumažinimo. 

Pensijų kaupimo sistema sukurta 2003 metais, siekiant išvengti „Sodros“ mokumo krizės po kelių dešimtmečių, kai, remiantis ekspertų prognozėmis, pensininkų skaičius, lyginant su dirbančiaisiais, smarkiai išaugs. Sistema leidžia laisva valia pasirinkusiems dalyvavimą pensijų kaupimo sistemoje dirbantiesiems sukaupti kapitalą papildomai pensijai, kuri būtų mokama šalia gaunamos iš „Sodros“.


Šiame straipsnyje: TVF

NAUJAUSI KOMENTARAI

Mielieji

Mielieji portretas
kas galite, atvykite penktadienį, liepos 24 d., 9 val. ryte į Vilnių palaikyti prie Seimo badaujančių pensininkų reikalavimų.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių