Turto areštų mažėja, bet prekybos ir paslaugų įmonės dar gali pateikti staigmenų

Įmonėms įregistruotų turto areštų skaičius 2010 m. pradžioje mažėjo. Gegužės mėnesį buvo areštuotas 1134 įmonių turtas.

Lyginant su „piku“ 2009 m. kovo mėnesį, turto areštų sumažėjo 2,5 karto, o įmonių, kurioms įregistruoti areštai – beveik dvigubai. Tačiau lyginant su prieškriziniu lygiu (2008 m. geguže), turto areštų buvo įregistruota 1,42 karto daugiau.

Beveik visus mėnesius daugiau buvo įregistruojama nei išregistruojama turto areštų. Galiojančių įmonėms turto areštų skaičius tebedidėja, o skaičius įmonių, kurios turi galiojančių turto areštų, 2010 m. pradžioje mažai keitėsi ir siekė 15 tūkst.

Sunkiausia smulkiausiems

Visose stambiose ūkio šakose turto areštų mažėjo. Sparčiausiai naujų areštų skaičius krito yra statybos sektoriuje, bet padėtis lieka gana sudėtinga. Akivaizdi stabilizacija pastebima transporto ir pramonės sektoriuose.

Tendencijas atskirose veiklos šakose geriausiai pastebimos lyginant skirtingų metų 5 mėnesių laikotarpį nuo sausio iki gegužės mėnesio.

Lyginant 2010 m. penkis mėnesius su tokiu pačiu 2009 m. laikotarpiu, skaičius įmonių, kuriose įregistruota turto areštų, sumažėjo vidutiniškai 24% .

Tuo tarpu sektoriuose, nukreiptuose į vidaus paklausą, šis įmonių su turto areštais mažėjimas (2010 m. ir 2009 m. sausis-gegužė) buvo kuklesnis.

Dažniausiai buvo areštuojamas smulkių nespecializuotų parduotuvių bei ilgalaikėmis prekėmis prekiaujančių įmonių turtas. Iš paslaugų įmonių dažniausiai turto areštai šiemet buvo įregistruojami reklamos, projektavimo, smulkioms leidybos įmonėms, taip pat namų bendrijoms ir mažoms pastatų aptarnavimo įmonėms.

Paslaugų įmonėse naujų turto areštų skaičius smarkiai aplenkė transporto sektorių.

Tendencijos ir prognozės

Turto areštai gegužės mėnesį įregistruoti 1134 įmonėms, iš jų pirmą kartą įregistruoti 227 įmonėms – kas penkta įmonė anksčiau neturėjo turto areštų.

Daugiausiai „naujokų“, kurių turtas areštuotas pirmą kartą,  veikia reklamos, teisinės ir apskaitos paslaugų bei projektavimo sektoriuose. Atkreiptinas dėmesys, kad pradėjo daugėti turto areštų pernai augusiame įdarbinimo sektoriuje.

UAB „Creditreform Lietuva“ prognozuoja, kad blogiausių naujienų metas jau praėjo pramonės ir statybų sektoriuje, turto areštų tendencijos transporto įmonėse artimiausios šalies pokyčių vidurkiui.

Tuo tarpu, įmonės matymu, prekybos, maitinimo  ir paslaugų įmonės dar gali pateikti naujų nemalonių staigmenų.

UAB „Creditreform Lietuva“ atliko 2010 m. gegužės mėnesio turto areštų Lietuvos įmonėse analizę. Pirminiai duomenys apie turto areštus yra gauti iš Lietuvos turto areštų aktų registro.


Šiame straipsnyje: turto areštasbankrotaskrizė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių