Turizmo ir viešbučių verslui – sunkūs išbandymai

Naujai valdžiai panaikinus PVM lengvatas viešbučiams, šie dėl esą sumažėjusio turistų srauto grasina turėsiantys atleisti du trečdalius darbuotojų. Politikai ir finansų analitikai ramina, kad tokie grasinimai primena šantažą, praneša LTV naujienų tarnyba.

Pastaraisiais metais turistų srautas, pasak turizmo asociacijos, sumažėjo dešimtadaliu. Tuo metu naujos valdančiosios daugumos siekis naikinti kai kurias mokesčių lengvatas srautą esą gali apskritai sustabdyti.

Pirmiausia, kaip teigiama, jei gidams nebebus leista verstis su verslo liudijimais, šoktelės turistinių kelionių kainos.

„Mums liks du variantai: arba įkalbėti gidus užsiimti individualia veikla, ko jie nelabai nori, kadangi iš jų reikėtų papildomų paslaugų ir registruotos individualios veiklos, arba mes turėsime į darbą priimti savo gidus, o tai sąnaudas padidintų beveik dvigubai", - sakė Lietuvos turizmo asociacijos viceprezidentas Kęstutis Ambrozaitis. 

Dar plačiau turistams pinigines teks atverti, kai lengvatinis 5 proc. PVM viešbučiams bus padidintas iki 20 proc.

Kelionių agentūros teigia, kad dauguma kelionių paketų kitiems metams jau yra parduoti, o atsiradusias „kainų žirkles" jos turėsiančios dengti iš savo resursų, tad mažos ir dalis vidutinių agentūrų esą bankrutuos.

Keliaujantys savarankiškai, turizmo asociacijos įsitikinimu, dėl išaugusių viešbučių kainų aplenks Lietuvą ir rinksis Latviją ar Estiją, kur viešbučiams PVM lengvatos vis dar taikomos.

Viešbučiai skaičiuoja, kad sumažėjus turistų, kitais metais jiems gali tekti masiškai atleisti darbuotojus.

„Pagal turizmo asociacijos bei viešbučių ir restoranų asociacijos prognozes, priėmus antikrizinį planą, du trečdaliai viešbučių ir restoranų turės savo veiklą pristabdyti", - teigė bendrovės „Mikotel Group" vadovo pavaduotoja Liudmila Ivleva.

Tačiau pasak vienos iš antikrizinį planą rengiančių partijų Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų lyderio Andriaus Kubiliaus, kitų šalių patirtis ir praktika rodo, kad kainos nepakyla 15 proc. prie 5 proc. PVM pridėjus 15 proc.

„Jei pakils, tai tik keliais procentais. Reikia prisiminti, kad lengvatos įvestos prieš kokius 5-6 metus, tačiau iki tol turizmo bei viešbučių verslas gyveno be lengvatų ir nebankrutavo", - teigė A.Kubilius.

Politikams pritaria ir finansų analitikai, teigdami, kad viešbučių kainos Lietuvoje išpūstos, o turistų srautus labiau mažina ne naikinamos mokesčių lengvatos, o tai, kad valstybė neturi aiškios turizmo strategijos.


Šiame straipsnyje: turizmasviešbutis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių