Trečdalį naujos AE statybos darbų planuoja Lietuvos įmonėms

Visagino atominės elektrinės statyba atvers plačias galimybes užsidirbti ir Lietuvos verslui. Planuojama, kad beveik trečdalį naujos jėgainės statybos darbų galėtų atlikti vietos įmonės. Tačiau laimėti būsimus konkursus nebus lengva, tam jos turi ruoštis iš anksto, praneša LTV „Šiandien“.

Pagal naujos atominės elektrinės projekto grafikus baigiamoje rengti aikštelėje 2013-aisiais turi prasidėti statybos darbai.

Ir nors dar neturime strateginio investuotojo, kuris imtųsi tos statybos, specialiai parengtoje studijoje suskaičiuota, kad trečdalį iš maždaug 17 milijardų litų kainuosiančių naujos jėgainės statybos darbų galėtų atlikti Lietuvos įmonės.

„Tai iš tikrųjų yra didžiuliai pingai, didžiuliai užsakymai. Iš tikrųjų bus arši kova dėl jų ir investuotojas už gražias akis kontraktų nedalins“, – sako Virgilijus Poderys, bendrovės „Visagino atominė elektrinė“ ekonomikos direktorius.

Norinčios dalyvauti konkursuose įmonės, pasak V. Poderio, jau dabar turi pasirūpinti darbų ir medžiagų kokybės sertifiktais, aplinkos apsaugos leidimais. Aišku joms, ko gero, nebus siūlomi su branduolinėmis technologijomis susiję darbai, kuriems reikia specialių licencijų, tačiau transporto, logistikos, statybų, kasybos, maitinimo ar apgyvendinimo įmonės tikrai gali tikėtis užsakymų.

O kaip rodo Suomijos patirtis, pasaulyje gausėjant atominių elektrinių statybų, įgytas patyrimas gali praversti ir ateityje. Statant trečiąjį Olkiluoto atominės jėgainės bloką, konkursus daugiausia laimėjo tos suomių bendrovės, kurios dirbo statant pirmuosius blokus.

„Konkursų reikalavimai buvo labai griežti. Tačiau dalis bendrovių jau buvo dirbusios ir prieš porą dešimtmečių, joms nauja statyba – tarsi antras raundas“, – pasakoja „FinNuclear“ asociacijos atstovas Juka Miikkulainenas.

Projektu susidomėję Lietuvos verslininkai sako nesnaudžiantys ir jau beveik pasirengę konkursams.

„Šiandien mes dirbame jau toje srity, mes sertifikuojame savo produkciją, ji atitinka visus reikalavimus, taikomus Lietuvoje. Manau, kad mūsų resursai pilnai patenkins šitos įmonės statybas“, – teigia Antanas Lagunavičius, bendrovės „Keljeras“ direktorius.

„Mes turime ir kokybės valdymo sistemą, ir aplinkos apsaugos valdymo sistemą, ir procesų valdymo sistemas. Galėtume dalyvauti daugelyje logistikos procesų, bet, žinoma, daug kas priklausys ir nuo pačio proceso organizavimo“, – mano Arijus Ramonas, bendrovės „Arijus“ generalinis direktorius.

Kaip vyks konkursai, anot energetikos ministro, nemažai priklausys nuo būsimojo strateginio investuotojo. Kol kas jam nekeliama sąlygų dėl Lietuvos verslo įmonių dalyvavimo.

„Laukiame pasiūlymų iš kelių strateginių investuotojų ir tada jau vyks derybos dėl konkrečios sutarties, kuri apims įvairius klausimus, taip pat ir šitą – kiek darbų bus per konkursus Lietuvos verslui“, – teigia eneregetikos ministras Arvydas Sekmokas.

Pasirinkti galimą strateginį naujos AE investuotoją žadama iki metų pabaigos.


Šiame straipsnyje: VAE

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių