Toliau tikrinami gaminiai iš Kinijos

Bendrovė „Angolita" importavo 2 tonas zefyrų ir kelias tonas konditerijos gaminių iš Kinijos. Siekdami užtikrinti, kad į rinką būtų teikiami tik saugūs maisto produktai, maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai paėmė gaminių mėginius tyrimams.

Inspektoriai tikrina, ar į Lietuvą nebuvo įvežta negyvūninių maisto produktų iš Kinijos, kurių sudėtyje galėtų būti pieno miltelių.

„Visuose Europos Sąjungos, taip pat ir Lietuvos, pasienio veterinarijos punktuose 100 procentų kontroliuojami sausainiai, šokoladai, kiti konditerijos gaminiai, kurių gamybai naudojami pieno milteliai", - tvirtina tarnybos direktorius Kazimieras Lukauskas.

Pasak K.Lukausko, įvežtuose iš Kinijos maisto produktuose laboratoriniais tyrimais nustačius melamino kiekį didesnį nei 2,5 mg/kg juos bus draudžiama teikti rinkai bei nurodyta saugiai sunaikinti.

Europos maisto saugos tarnyba atliko rizikos tyrimus ir nustatė, kad konditerijos gaminiuose panaudoti pieno milteliai su melamino priemaišomis nėra žalingi žmogaus sveikatai, jeigu šios cheminės priemaišos kiekis neviršija 2,5 mg/kg.

Iki šios dienos, tarnybos duomenimis, konditerijos gaminių, šokolado, sausainių ar bandelių, kurių gamybai dažniausiai naudojami pieno milteliai, į Lietuvos rinką iš Kinijos importuota nebuvo.

Pieno produktai iš Kinijos į Europos Sąjungos valstybes neįvežami, nes šioje šalyje nėra Europos Sąjungos patvirtintų pieno perdirbimo įmonių. Siekiant užtikrinti, kad į ES rinką nepatektų nesaugūs produktai Europos Komisija priėmė sprendimą dėl Kinijoje gaminamų maisto produktų kontrolės ir uždraudė kūdikių ir vaikų pieno mišinių importą iš šios šalies.

Toks sprendimas - ES reakcija į didelį rezonansą pasaulyje sukėlusį maisto saugos pažeidimo atvejį, kuomet į vaikams skirtus pieno produktus buvo dedama toksinė medžiaga - melaminas. Kinijoje tūkstančiai vaikų susirgo, yra ir mirties atvejų.


Šiame straipsnyje: Kinijazefyraimelaminas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių