Tirs incidentą, kai Rusija neperspėjusi atjungė elektros liniją

Lietuva aiškinsis, ką reikėtų padaryti, kad nepasikartotų praėjusios savaitės incidentas, kai Rusija, neįspėjusi Baltijos valstybių, atjungė vieną svarbesnių Baltijos regionui elektros linijų į Latviją, teigia premjeras Andrius Kubilius.

„Tikrai norėčiau matyti mūsų pagrindinių energetikos kompanijų ir Energetikos ministerijos padarytą analizę, kuri iš tiesų apibendrintai įvertintų, ką turime daryti, kad ateity būtų minimalizuota tokių problemų galimybė“, - ketvirtadienį Žinių radijui sakė A.Kubilius.

Premjeras teigė, kad Lietuva nebuvo pasiruošusi elektros linijos atjungimui, nes Rusija apie tai neįspėjo.

„Kas dar labiau mums kelia nerimą, kad tą liniją buvo imtasi remontuoti, iš anksto neįspėjus pagal galiojančias bendradarbiavimo taisykles, neįspėjus Baltijos valstybių visų elektros kompanijų. Todėl buvom užklupti šio įvykio pakankamai netikėtai“, - teigė A.Kubilius.

Premjeras teigė, kad vartotojai problemų dėl elektros energijos kainų šuolio nepatyrė, tačiau nukentėjo energetikos įmonės.

„Jeigu tokia situacija neišsispręstų, tai pajustų visų pirma Lietuvos elektros energijos sistemų operatoriai - tie, kurie turėjo gaminti elektros energiją žymiai brangiau, nepaisant to, kad vartotojai moka Valstybinės kainų energetikos komisijos nustatytą kainą“, - tvirtino A.Kubilius.

Didžiausia elektros gamintoja Lietuvoje yra bendrovė „Lietuvos energija“, kuriai priklauso Lietuvos elektrinė, Kruonio hidroakumuliacinė elektrinė ir Kauno hidroelektrinė. Lietuvos elektrinėje po incidento veikė 3 blokai, bendri šalies gamybos pajėgumai piko valandomis siekė iki 850 megavatų o bendras šalis suvartojimas buvo 1300 megavatų.

Pasak jo, ši situacija parodo, kodėl Lietuvai reikia siekti energetinės nepriklausomybės, kurią neabejotinai padidintų numatoma statyti Visagino atominė elektrinė ir elektros jungtys su Europos valstybėmis.

„Uždarius Ignalinos AE, mes apie 70 proc. elektros energijos perkame iš Rusijos, todėl mums būtina pasirūpinti savais, pačiais pigiausiais elektros energijos gamybos pajėgumais. Aiškiai rodo visi skaičiavimai, kad naujoji Visagino AE neturi kitų rimtų alternatyvų. Antras dalykas, mums būtina nuosekliai įgyvendinti mūsų elektros sistemos iš senos sovietinės, Rusiškos dažnio sinchronizavimo sistemos mes turime persijungti į europines sistemas“, - teigė A.Kubilius.

Rugpjūčio 20 dieną Rusijai netikėtai išjungus liniją Pskovas-Kingisepas, vidutinė kaina „Nord Pool Spot“ Lietuvos kainų zonoje pašoko iki 42,5 cento už kilovatvalandę (kWh). Teigiama, kad linijos išjungimas nebuvo numatytas techninės priežiūros grafike, kuris turi būti suderintas su BRELL (Baltarusijos, Rusijos, Estijos, Latvijos ir Lietuvos) šalimis.

Linijos išjungimas daugiausia įtakos turėjo Latvijos ir Estijos tarpsisteminio pjūvio pralaidumui.

Vietos elektrinės pastarąją savaitę pagamina vidutiniškai apie 55 proc. visos suvartojamos elektros, o importas sudaro apie 45 proc. Paprastai Lietuva importuoja apie 70 proc. suvartojamos elektros.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Petras

Petras portretas
sakė:Nestatom elektros jungčių ES ,gink dieve tik tos atominės,o dujų terminalas tai užterš Baltijos pajūrį juodai.Jei dar vis norite "tos" nepriklausomybės išeitis yra tik viena.Tada reikia ruošti malkas daug malkų ir ne mažiau balanų ir dar reikia labai skubėti, kol artimas kaimynas dar smarkiai nesupyko.

666

666 portretas
ką čia tirti , parodė kad lietuvos vyriausybė duxai , . švaisto pinigus jungtims bet neturi paprasto dalyko 500-1000 vėjo jėgainių kurios vienos galingumas būtu 3mw . Na ir šiukšlynai neperdirbami ir nedeginami . Taip kad jei ant ko ir pykti tai ant parazitų vyriausybėje .

Qubiliau

Qubiliau portretas
bu ar nebus Naujouose Vasiukuose atomine- kur yra elektros tiltai i vakarus????? kol nera elektros tiltu i vakarus visos kalbos apie atomine yra afera?
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių