Teismui pateiktas grupės investuotojų ieškinys dėl “Dnb Nord” obligacijų

Investuotojai, patyrę nuostolių dėl „DnB Nord“ banko obligacijų įsigijimo už iš to paties banko pasiskolintas lėšas, pateikė grupės ieškinį teismui. Tai – pirmasis grupės ieškinys Lietuvoje, teikiamas dėl finansų institucijos veiksmų.

Vilniaus apygardos teismas penktadienį priėmė 21 investuotojo pateiktą ieškinį, kuriuo siekiama apginti viešąjį interesą – ne tik ieškinį teikiančių, bet ir visų neprofesionalių investuotojų teises ir teisėtus interesus.

„Teismo prašoma pripažinti, kad investavimo rekomendacija „aš paskolinsiu pinigų tau, kad tu už jas įsigytum mano išleistų obligacijų“, nepatyrusiems investuotojams buvo teikiama netinkamai“, - sakė advokatas Linas Jakas.

Investuotojų asociacijos valdybos pirmininkas Tomas Pilipavičius teigė, kad dėl 2007 ir 2008 metais „DnB Nord“ platintų obligacijų į asociaciją kreipėsi apie 100 investuotojų, tačiau ne visi išdrįso kreiptis į teismą.

„Bankas pripažįsta, kad padarė klaidų, tačiau tvirtina, kad jos pavienės. Tačiau besikreipiančiųjų gausa rodo, kad įkeisti nekilnojamąjį turtą ir investuoti už skolintas lėšas buvo siūloma masiškai“, - sakė T. Pilipavičius.

Pasak jo, agresyviausias lėšų pritraukimo taktikas rinkoje naudojęs „DnB Nord“ bankas buvo motyvuojamas komisiniais, gautais už šių obligacijų išplatinimą. Vertybinių popierių komisija ne kartą yra baudusi „DnB Nord“ banką dėl padarytų pažeidimų.

L. Jako teigimu, oficiali grupės nukentėjusių investuotojų pretenzija „DnB Nord“ bankui pateikta 2010 metų birželį, tačiau per tris mėnesius susitarti taikiai nepavyko, todėl kreiptasi į teismą.

„Pateiktas grupės ieškinys, nes „DnB Nord“ banko veiksmai galėjo pažeisti viešąjį interesą ir yra svarbūs ne siaurai asmenų grupei, o daugeliui investuotojų. Siekiame atstatyti dėl banko neteisėtų veiksmų iškreiptą banko ir neprofesionalių investuotojų interesų pusiausvyrą“, - sakė L. Jakas.

Pasak jo, ieškiniu siekiama pakeisti neprifesionalių investuotojų ir „DnB Nord“ banko sudarytas skolinimo obligacijų apmokėjimui sutartis, nustatant, kad kreditai suteikiami neatlygintinai.

Ieškinį teismui pateikę investuotojai valdo 43,8 mln. litų nominalios vertės su įvairiais kainų indeksais (akcijų, žaliavų bei kitais) susietų nominalios vertės obligacijų. Jų mokėtinos palūkanos „DnB Nord“ bankui siekia beveik 6 mln. litų.

Investuotojų asociacijos duomenimis, ieškinį teismui ruošia ir kita analogiškai nukentėjusi „DnB Nord“ banko klientų grupė.

Su akcijomis susietos obligacijos (SASO) Lietuvoje populiariausios buvo 2007 metais, aiškiu šios rinkos lyderiu buvo „DnB Nord“ bankas. Vertybinių popierių komisijos (VPK) duomenimis, 2007 metais SASO išplatinta už 1,09 mlrd. litų, 2008 metais – už 196,8 mln. litų, o 2009-aisiais – vos 71,2 mln. litų.

Grupės ieškiniai (angl. „class action“) dėl investicinių paslaugų yra itin dažni JAV bei kitose šalyse. Lietuvoje galimybę pareikšti grupės ieškinį numato Civilinio proceso kodeksas, tačiau dėl teisinio reglamentavimo trūkumų tokia teise iki šiol nebuvo naudojamasi.


Šiame straipsnyje: DnB Nord

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių