Teismas nurodė areštuoti „Miesto energijos“ turtą

Vilniaus apygardos teismas paskelbė nutartį, pagal kurią turi būti areštuotas 1,6 mln. litų vertės UAB „Miesto energija“ turtas. Taikyti laikinąsias apsaugos priemones teismo prašė savivaldybės kontroliuojama UAB „Ukmergės šiluma“, kuri laukia teismo sprendimo dėl UAB „Miesto energijos“ skolos priteisimo, rašoma pranešime spaudai.

Savivaldybės kontroliuojama įmonė „Ukmergės šiluma“ į teismą kreipėsi dėl 1,6 mln. litų UAB „Miesto energija“ skolos priteisimo, kuri susidarė dėl privatininko sutartinių įsipareigojimų nevykdymo. Vilniaus apygardos teismas įvertino: jeigu UAB „Ukmergės šiluma“ ieškinys dėl skolos priteisimo bus patenkintas, kyla reali ir pagrįsta grėsmė, kad UAB „Miesto energija“ reikalavimo neįgyvendins. Teismas nurodė UAB „Miesto energija“ turtui taikyti laikinąsias apsaugos priemones, nepranešus UAB „Miesto energija“, nes tai gali sutrukdyti taikyti laikinąsias apsaugos priemones arba jų taikymą padarys neįmanomu.

Pritaikius UAB „Miesto energija“ turtui laikinąsias apsaugos priemones, privatininkas negali jo parduoti, įkeisti ar kitaip perleisti tretiesiems asmenims.

Ukmergės rajono savivaldybė tapo pirmąja savivaldybe Lietuvoje, nutraukusia gyventojams nepalankią šilumos tiekimo sutartį. Sutartis buvo nutraukta paaiškėjus faktams, kad UAB „Miesto energija“ skirstė ir dalino pajamas tarp 20 fizinių ir juridinių asmenų, veikiančių skirtingose šalies ir pasaulio vietovėse. Grupės įmonės sukūrė mechanizmus, pagal kuriuos Ukmergės gyventojai iš dalies dengė šilumos ir karšto vandens kainą Trakų rajono vartotojams.

Be to, „Miesto energija“ be Ukmergės savivaldybės sutikimo sudarė ilgalaikes paskolų sutartis su bankais, įkeičiant Ukmergės šilumos ūkio turtą. Gautas paskolas bendrovė perskolino savo grupės įmonėms, skolinti pinigai buvo paskirti ne Ukmergės šilumos ūkiui, o palūkanas bankams mokėjo Ukmergės šilumos vartotojai, nes jos buvo įskaičiuotos į šilumos kainą. Dar pernai Ukmergės rajono gyventojai Lietuvoje mokėjo bene brangiausiai už šildymo paslaugas – beveik 30 ct/kWh su PVM.

Ekstremalių situacijų komisijai paskelbus ekstremalią situaciją, Ukmergės rajone šilumą ir karštą vandenį tiekia Ukmergės rajono savivaldybės kontroliuojamos įmonės. Kol VKEKK neišspręs licencijų klausimo, grėsmė gyventojams likti be karšto vandens ir šilumos išlieka, todėl ekstremali situacija nėra atšaukta.


Šiame straipsnyje: Miesto energijašildymas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių