Teigiamą eksporto atsigavimo įtaką pramonei slopino augančios žaliavų kainos

Didesnio nei tikėtasi eksporto atsigavimo teigiamą įtaką pramonei šiemet slopino augančios žaliavų kainos, kurios stabdo įmonių maržų augimą ir gali priversti atidėti investicinis projektus, teigia Lietuvos pramonininkų konfederacijos Ekonomikos ir finansų departamento analitikas Aleksandras Izgorodinas.

Anot jo, kitąmet eksporto, kuris šiemet turėjo didesnės įtakos vidaus ekonomikai, augimas gali sulėtėti iki 6-8 proc., tačiau tikimasi spartesnio vidaus paklausos didėjimo. Kita vertus, analitiko teigimu, grėsmę kelia tai, kad bent jau artimiausiu metu kainas Lietuvoje lems ne didėjanti paklausa, o augančios įmonių veiklos sąnaudos.

"Šiais metais eksporto atsigavimas šiek tiek nustebino teigiama linkme, jis yra didesnis nei prognozavome metų pradžioje . Žiūrint dabartinę statistiką panašu, kad šiemet eksportas paaugs apie 15 proc.", -  sakė A.Izgorodinas.

Anot jo, nors metų pradžioje eksporto atsigavimas buvo vertinamas kaip netvarus, antrąjį pusmetį eksporto rinkos galutinai stabilizavosi ir įgavo pagreitį. Eksportui, į kurį koncentruotis paskatino sudėtingos vidaus paklausos sąlygos, įtakos turės atsigavimas ne tik tradicinėse NVS ir ES rinkoje, bet ir sėkmingos naujų rinkų paieškos.

"Šiuo metu įmonės bando eksportuoti į arabų kraštus, manome, kad artimiausiu metu tai bus vienas iš perspektyviausių regionų. Taip pat, tik gal kiek mažiau, didėja dėmesys Indijai ir Kinijai. Atsiranda rinkos, kurių pernai dar nebuvo, bet jau šiais metais pramonė gana sėkmingai skverbiasi į šias rinkas", - teigė analitikas.

Pasak jo, eksportas, kuris šiuo metu išlieka gerėjančių pramonės rodiklių ir ekonominių tendencijų varomąja jėga, bent jau pirmąjį 2011 metų ketvirtį išliks gana stabilus ir tvarus.

Kita vertus, A.Izgorodino nuomone, dėl Europos pastangų sumažinti biudžeto deficitus ir tikėtino mažesnio nei šiemet įmonių polinkio kaupti atsargas, Lietuvos eksporto augimas kitąmet gali šiek tiek sulėtėti. Konfederacijos prognozėmis, 2011-aisiais eksporto augimas sieks 6-8 procentus.

A.Izgorodino teigimu, didžiausia problema Lietuvos pramonei šiemet buvo spartus žaliavų kainų augimas, kurį skatino atsigaunanti pasaulinė ekonomika ir didėjanti paklausa besivystančiose šalyse. Kai kurioms įmonėms, pasak analitiko, žaliavos nuo metų pradžios pabrango apie 30 procentų.

Žaliavų kainoms auga jau keletą ketvirčių iš eilės, įmonės turėtų didinti galutinės produkcijos kainas, tačiau dėl silpnos paklausos ir didelės konkurencijos kol kas didesnę dalį sąnaudų perkelia užsienio vartotojams, o dalį jų prisiima pačios.

"Dėl to mažėja įmonių pelno maržos ir šiek tiek blogėja finansinė padėtis. Nepaisant to, kad pramonės apyvarta didėja, pelnas ir pelningumas nedidėja taip stipriai, kaip mes norėtume", - sakė A.Izgorodinas.

Jo teigimu, bent jau artimiausiu metu kainas Lietuvoje lems ne didėjanti paklausa, o didėjančios įmonių sąnaudos.

"Tai yra labai didelė problema ir tiek šiais metais, tiek ir kitais metais infliacija bus viena didžiausių grėsmių tiek pramonei, tiek vartotojams", - teigė A.Izgorodinas.

Anot jo, vidaus paklausa šiemet po truputį pradėjo atsigauti - metų pradžioje vidaus vartojimas smuko 8-9 proc., o trečiąjį ketvirtį - jau vos 1 procentu. Atsigavimą rodo ir po ilgos pertraukos pagaliau pradėję gerėti mažmeninės prekybos rodikliai.

"Tai rodo, kad eksporto atsigavimas turi vis didesnės įtakos vidaus ekonomikos padėčiai ir skatina vidaus paklausos stabilizavimąsi. Kol kas vidaus paklausa išlieka gana silpna ir pažeidžiama, bet tendencijos yra gerėjančios ir mes manome, kad kitąmet vidaus paklausa pradės po truputi didėti" , - sakė A.Izgorodinas.


Šiame straipsnyje: eksportas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių