TATENA ekspertai: statybos aikštelės yra tinkamos naujos AE statybai

Savaitę Lietuvoje dirbusių Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) misijos ekspertų nuomone potencialios statybos aikštelės yra tinkamos naujos Visagino atominės elektrinės (AE) statybai.

Tokią išvadą ekspertai padarė įvertinę statybos aikštelių techninį aprašą, kuriame pateikti abiejų potencialių statybviečių geotechninių, geologinių ir seismologinių sąlygų, aikštelių įvertinimo išorinių įvykių, tokių kaip meteorologinės sąlygos, gaisrai ir pan., atžvilgiu, vertinimų rezultatai.

Pasak TATENA misijos vadovo ir Tarptautinio seismologinio saugumo centro atstovo Ovidiu Coman, atliktas potencialių statybos aikštelių įvertinimas atitinka TATENA reikalavimus ir rekomendacijas, vertinimų apimtis yra pakankama, o potencialios statybos aikštelės yra tinkamos naujos branduolinės jėgainės statybai.

TATENA misijoje Lietuvoje dirbo 4 didelę patirtį turintys ekspertai iš Prancūzijos, Italijos, Ispanijos ir Rumunijos.

Tai jau antra TATENA ekspertų misija Lietuvoje. 2009 metų vasarį atvykę ekspertai peržiūrėjo procedūras, kaip Lietuvoje atliekamas naujos AE poveikio aplinkai vertinimas (PAV), išanalizavo pačią PAV ataskaitą, ir pritarė, kad ji atitinka įprastą tarptautinę praktiką ir procedūras. 

Naujos Visagino AE statybos aikštelių techninis aprašas bus reikalingas būsimam elektrinės projektuotojui, kuris, atsižvelgdamas į esamą aplinką ir pateiktus reikalavimus,  galės suprojektuoti AE, atitinkančią tarptautinius saugos standartus.

2008 metais įsteigta bendrovė “Visagino atominė elektrinė” vykdo naujos Visagino atominės elektrinės statybos projekto parengiamuosius darbus.


Šiame straipsnyje: VAE

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių