Tarp Europos didžiausių - 7 Lietuvos įmonės

Šiemet didžiausių Vidurio Europos bendrovių 500-uko sąraše Lietuvos įmonių jau yra daugiau - 7. Pernai jų buvo penkios. Šiemet iš jų tik viena nusileido į žemesnę poziciją.

Tai rodo audito ir konsultacijų agentūros „Deloitte", Lenkijos dienraščio „Rzeczpospolita" ir „Verslo žinių" parengtas didžiausių Vidurio Europos bendrovių lyderių sąrašas.

Jame šiemet atsidūrė ir „Senukai" bei „Achema", užimantys atitinkamai 440 ir 481 vietą.

Senbuvė „Mažeikių nafta" nukrito iš 15 vietos į 36, „Maxima LT" pakilo iš 75 į 62, „Lukoil Baltija" palypėjo iš 332 į 315 vietą, o kita prekybininkė „Palink" šoktelėjo iš 402 į 344 vietą, pernai 499 vietoje buvę „Lietuvos geležinkeliai" pasitempė iki 495.

„Verslo žinios" šiandien rašo, kad Lietuvos įmonių, patenkančių į didžiausių Vidurio Europos bendrovių sąrašą, apyvarta sudaro 1,2 proc. bendros šio sąrašo įmonių apyvartos. Tuo tarpu penkios Latvijos įmonės sudaro tik 0,4 proc., dvi Estijos - 0,2 proc.

Tarp didžiausių 500 bendrovių - 136 pramonininkai. Didžioji dalis jų specializuojasi automobilių, chemijos, metalo apdirbimo, elektros prekių ir gamybinių mašinų srityse. Daugiausia didžiųjų pramonės įmonių įsikūrusios Lenkijoje - 47 bendrovės. Lenkijai pramonės bendrovių skaičiumi kiek nusileidžia Ukraina (28 bendrovės), Čekija (19), Vengrija (16). Lietuvos pramonę sąraše garsina tik „Achema". 

Pirmas 500-uko trejetukas liko toks pat, kaip ir pernai - Lenkijos „PKN Orlen", Vengrijos MOL ir Čekijos „Škoda Auto". 



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių