Taksistų alkoholio versliukui Seimas žada padaryti galą (papildyta)

Seimas toliau blaivina tautą draudimais. Šiandien parlamentarai nusprendė, kad laikyti ir gabenti alkoholio nuo kitų metų nebegalės taksi vairuotojai.

Neteks papildomų pajamų

Už priimtas Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas balsavo 91 Seimo narys, prieš – 3, susilaikė 9. Jos įsigalios nuo 2010 m. sausio 1 d.
Taksi vairuotojai perparduoti alkoholinių gėrimų negalėjo ir iki šiol, mat tam reikalinga licencija. Tačiau įsigaliojus naujoms pataisoms, automobilyje radę alkoholio, taksistus galės bausti ir policijos pareigūnai.

Patys taksistai ašarų dėl naujų įstatymo pataisų nelieja, tačiau pripažįsta parlamentarams esantys "labai dėkingi", nes dėl to gali netekti kelių šimtų litų papildomų pajamų per mėnesį.

Ras būdų, kaip išvengti


"Kaip nors išsiversiu. Gyvenau iki šiol, gyvensiu ir toliau – kai labai sunku, galima visko prisigalvoti. Vežioti degtinę nebuvo pagrindinis mano pajamų šaltinis, bet jei policija dabar ims visus tikrinti, tai kokių dviejų trijų šimtų litų neteksiu", – pasakojo taksi vairuotojas Donatas.

Kiti du dienraščio kalbinti taksistai tikino alkoholio klientams ir taip niekada nevežioję. "Žinau, kad kiti taip daro, bet aš niekada tuo neužsiimdavau, tai man neaktualu", – trumpai atsakė vienas jų.

O vienos Kauno taksi įmonės vadovas Skirmantas kalbėjo, kad verstis alkoholinių gėrimų logistika vairuotojai ir taip neturėjo teisės. "Juk norint verstis alkoholio prekyba, reikalinga licencija, todėl tokių dalykų bendrovė nepalaiko", – teigė jis.
Apskritai paslaugos, pasak Skirmanto, nesusijusios su tiesiogine taksistų veikla – keleivių vežimu – yra gana populiarios. "Žmonės skambina ir prašo įvairių dalykų: ar kokį maisto produktą atvežti, ar vaistų nupirkti, kartais po nakties kokį automobilį patempti. Ne išimtis ir alkoholis. Patys taksistai tai vadina "paslaugėle" ir už ją ima 10–20 litų", – aiškino pašnekovas.

Tiesa, jis abejojo, ar naujos Alkoholio kontrolės įstatymo pataisos turės didelės įtakos. "Taksi bendrovių tai nepaveiks, nes jos tuo neužsiimdavo, o patys žmonės ras būdų, kaip to išvengti. Galbūt vienas kitas gaus baudą, tačiau neįsivaizduoju, kaip būtų galima sukontroliuoti visus taksistus", – svarstė taksi bendrovės vadovas.

Teks pirkti licencijas


Draudimas darbo metu laikyti ir gabenti alkoholinius gėrimus automobiliuose galios ir alkoholio prekybos licencijos neturintiems asmenims, įgijusiems verslo liudijimą, leidžiantį verstis išvežiojamąja prekyba maisto produktais, specialiai šiai prekybai pritaikytuose automobiliuose-parduotuvėse.

"Tokiomis pataisomis kaimo, kur nėra parduotuvės, žmonėms leidžiate suprasti, kad jie patys gali virtis naminukę", – kolegoms parlamentarams priekaištavo socialdemokratas Julius Sabatauskas.

Tačiau Tvarkos ir teisingumo partijos narys Algimantas Dambrava atkirto, kad automobiliuose-parduotuvėse alkoholiu bus galima prekiauti, bet tik tokiu atveju, jei šią paslaugą teikianti įmonė turės atitinkamą licenciją.

Licencijos verstis mažmenine prekyba alkoholiniais gėrimais, atsižvelgiant į savivaldybę, kurioje ji išduodama, kainuoja apie 700–1500 litų.
Už įstatymo pažeidimus prekybininkams ir taksistams numatytos 1–5 tūkst. litų baudos. Maksimali įstatyme numatyta bauda už daugkartinius nusižengimus siekia net 50 tūkst. litų.

Iki šiol žmonėms buvo draudžiama vartoti, laikyti ir gabenti alkoholio produktus atidarytoje pakuotėje automobilių salonuose, išskyrus autotransporto priemones, kurių salonas yra stacionariai atskirtas nuo vairuotojo vietos.

____________________________________________________________________________________

Antanas Matulas, Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas
Priimant šį įstatymą nedalyvavau, tačiau tiek aš asmeniškai, tiek Sveikatos reikalų komitetas pritarėme šioms pataisoms.

Pažiūrėkite, kas šalyje darosi: atsiranda taksistų, kurie vežioja žmonėms alkoholį į namus, parduotuvės virsta barais ir taip toliau. Kol ieškosime būdų, kaip apeiti įstatymus, o ne jų laikysimės, tol tvarkos ir gerovės šalyje nebus.

Šis įstatymas suteiks policijai galių bausti taksi vairuotojus už nelegalią veiklą. Tad gal dalis jų pabijos ir to nebedarys, taigi ir girtavimas šiek tiek sumažės.

Tiesa, ką tik grįžau iš Maskvos. Rusai svajoja priimti tokias Alkoholio ir tabako kontrolės įstatymų pataisas, kokias turime mes. Tyrimai rodo, kad mūsų priemonės veikia, tad jie pasikvietė mus konsultacijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių