„Swedbank“ pagerino kreditavimo sąlygas

Lietuvos ekonomikai pradedant po truputį atsitiesti po gilios recesijos, paskolų rinka šalyje vėl pradeda augti, pastebi „Swedbank“ specialistai.

Palyginus su 2009 m. sausio-vasario mėnesiais, būsto paskolų per tą patį 2010 m. laikotarpį banke pasirašyta beveik 3 kartus daugiau.

„Absoliučiais skaičiais šis augimas dar nėra itin didelis, nes 2009 m. pradžioje nekilnojamojo turto rinka buvo beveik sustingusi, tačiau tendencija jau matoma“, - sako Jūratė Gumuliauskienė, „Swedbank“ Finansavimo departamento direktorė.

„Swedbank“ kovo mėnesį ėmė taikyti palankesnes būsto paskolų sąlygas. Nuo šiol klientams, perkantiems ar statantiems būstą, reikės investuoti mažiau savų lėšų, nes bankas finansuos iki 80 proc. būsto vertės. 2009 m. banko finansuojama dalis galėjo siekti iki 70 proc.

„Ir toliau atidžiai vertinsime kiekvieną klientą, kartu su juo skaičiuosime jo pajamas bei galimybes grąžinti kreditą. Rekomenduojame, kad mėnesio finansinių įsipareigojimų įmoka neviršytų 40 proc. pajamų, o mažiau uždirbantiems - iki 20-30 proc. bendrų grynųjų namų ūkio pajamų. Pastebime, kad klientai, imdami paskolą, elgiasi daug atsakingiau - skolinasi, kai yra tikri dėl savo darbo vietos stabilumo ir finansinių perspektyvų, aktyviau konsultuojasi banke“, - sako J.Gumuliauskienė.

Vidutinė šiuo metu banke pasirašomų būsto paskolų suma yra apie 155 tūkst. litų. Dažniausiai perkami standartiniai butai naujos statybos namuose, o vidutinė paskolos trukmė yra 25 m., populiariausia paskolos valiutai - eurai.

„Lyginant su 2007 m. duomenimis, vidutinė paskolos suma sumažėjo apie 16 proc. Tai daugiausiai lėmė sumažėjusios nekilnojamojo turto kainos bei tai, kad šiuo metu klientai pirmiausia renkasi standartinius butus, kurie yra pigesni“, - pastebi „Swedbank“ Finansavimo departamento direktorė.

Itin paklausūs yra banko finansuotų nekilnojamojo turto vystytojų siūlomi būstai, kuriems įsigyti bankas siūlo geresnes sąlygas - finansuoja iki 95 proc. būsto vertės, siūlo ilgesnį nei įprasta paskolos grąžinimo terminą (iki 40 m.), nuo 2,4 proc. kintamą metinę palūkanų normą bei galimybę per visą paskolos laikotarpį atidėti paskolos grąžinimą iki 3 metų.

Atsižvelgdamas į situaciją finansų rinkoje „Swedbank“ taip pat vidutiniškai apie 2 proc. sumažino palūkanas asmeninėms ir vartojamosioms paskoloms litais.

„Vartojamosios paskolos vidutinis dydis šiuo metu yra apie 7,5 tūkst. litų - 12 proc. mažesnis nei 2009 m. pradžioje. Dažniausiai ji imama didesniems pirkiniams įsigyti, būsto remonto darbams“, - sako J.Gumuliauskienė.

Pirmaisiais 2010 m. mėnesiais iš „Swedbank“ Lietuvos gyventojai vartojimo reikmėms skolinosi daugiausiai. Tiek praėjusiais, tiek šiais metais „Swedbank“ suteikė daugiau nei 60 proc. bankų rinkoje suteiktų vartojamųjų paskolų.

„Savo klientams siūlome visą bankininkystės paslaugų spektrą, derindami jas konkrečiam klientui ir taip jam kurdami pridėtinę vertę. Besinaudojantiems įvairiomis banko teikiamomis paslaugomis bei pervedantiems atlyginimą į sąskaitą „Swedbank“ klientams, kurių mokėjimų istorija yra gera, bankas taiko geresnes paskolų sąlygas bei žemesnę nei standartinė paskolų kainodarą“, - dėmesį lojaliam klientui akcentuoja J.Gumuliauskienė. 


Šiame straipsnyje: SwedbankkreditaiNT

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių