„Swedbank" investuoti pataria ilgam

Neramumai pasaulio finansų rinkose skatina Lietuvos gyventojus ieškoti sprendimų dėl asmeninių pinigų ateities. Bankų specialistai pataria neprarasti šalto proto ir pirmiausia tvirtai nusistatyti taupymo bei investavimo terminus bei tikslus.

Jei taupote, lėšas pagal poreikius paskirstykite įvairiems laikotarpiams ir pasidėkite terminuotus indėlius. Jei investuojate į akcijas ar akcijų fondus, parduoti jas dabar reikštų neišvengiamą nuostolį, tad geriau apsišarvuoti kantrybe. Taip klientams išlaukti pastaruosius mėnesius pasaulio finansų rinkas krečiančią karštinę siūlo Lietuvos „Swedbank" specialistai.

„Šiandien ne vienas pateikia sau klausimą, ką daryti su santaupomis, investuotomis lėšomis. Visiems galiu pasakyti viena - svarbiausia neprarasti šalto proto, nes panika yra pats blogiausias patarėjas", - sako „Swedbank" Lietuvoje Investicinių produktų pardavimų valdymo departamento direktorius Igoris Ryklys.

Pasak jo, santaupas šiandien geriausia paskirstyti įvairiems laikotarpiams pagal asmeninius planus ir laikyti jas terminuotame indėlyje banke.

„Indėliai yra ypatingai saugi investicija su garantuota grąža. Indėliai taip pat neleidžia pinigams nuvertėti, todėl, net jei žinoma, pavyzdžiui, kad pinigų prireiks po poros mėnesių - Kalėdoms ar metinei įmokai pagal gyvybės draudimo sutartį - verta tam laikotarpiui sudaryti indėlio sutartį", - pataria I.Ryklys. Lietuvos Seimui nusprendus padidinti indėlių draudimo sumą iki 100 tūkst. eurų, indėliai tapo saugiausia taupymo priemone.

Elgtis racionaliai banko specialistai pataria ir tiems, kurie dar prieš prasidedant krizei finansų rinkose investavo į akcijas ar akcijų fondus. „Jei lėšų nereikia čia ir dabar, tikrai nepatarčiau šiuo metu parduoti turimų vertybinių popierių. Šiandien akcijos ar akcijų fondai jau prarado pastarųjų trejų metų prieaugį, tad parduoti jas dabar, o po to pirkti rinkoms atsitiesus, būtų garantuotas jau esamo nuostolio užfiksavimas", - pastebi I.Ryklys.

Specialistas nepataria tikėtis, kad pardavę akcijas dabar į rinką spėsite grįžti laiku, kai jos tik pradės ilgalaikį brangimo etapą. „Investuotojų žargonu kalbant „pagauti dugną" reikia ne mažesnės sėkmės nei lošiant azartinius žaidimus. Juo labiau, kad tendencijos rinkoje šiuo metu kinta po du tris kartus per savaitę", - pastebi I.Ryklys.

Kita vertus, „Swedbank" specialistai šiuo metu nepataria stačia galva pulti pirkti atpigusių akcijų.

„Dauguma sutaria, kad esame pakalnėje, tačiau tikėtis, kad greitai akcijų kainos vėl pradės kilti, būtų labai optimistiška. Panašu, kad sudėtinga situacija dar tęsis ir 2009 metais, o investuotojų pinigai negreit pasitrauks iš saugių užutekių. Todėl investuojantiems, pavyzdžiui, į akcijų fondus patarčiau elgtis atsargiai. Manau, kad periodinis fondo vienetų pirkimas kas mėnesį už fiksuotą sumą yra geriausias būdas pasinaudoti susidariusia situacija. Svyruojant rinkai galima sukaupti atpigusių akcijų, o atsigavus rinkai išaugs viso sukaupto portfelio vertė", - sako analitikas.

Periodinis investavimas, pasak „Swedbank" Lietuvoje specialistų, turėtų būti ypač patrauklus tiems, kas lėšas kaupia tolimesnei ateičiai trečiosios pakopos pensijų fonduose. „Investuojantiems į gyvybės draudimo produktus ilgesniam laikui periodinis investavimas leidžia ir įsigyti atpigusių fondų vienetų, ir pasinaudoti valstybės teikiama mokesčių lengvata, kurią galima iš karto priskaičiuoti prie fondo grąžos", - sako I.Ryklys.  



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių