„Swedbank“: atsigavimo teks palaukti iki 2011-ųjų

Vieno didžiausių Lietuvoje komercinių bankų "Swedbank" analitikai prognozuoja, kad atsigaunant eksportui, namų ūkių vartojimas dar "šlubuos", todėl atsigavimo teks palaukti bent iki 2011-ųjų.

"Tų šviesuliukų atsiranda, tačiau jų dar nėra pakankamai. Prognozuojame, kad šalies BVP šiemet bus panašaus lygio kaip ir 2009 metais. Tačiau akivaizdžiai matome, kad atsigaunantis eksportas neleido taip smarkiai kristi šalies ekonomikai", - ketvirtadienį, pristatydamas naujausią "Swedbank" Baltijos šalių ekonomikos apžvalgą, sakė "Swedbank Markets" Lietuvoje vadovas Tomas Andrejauskas.

Sausį "Swedbank" analitikai prognozavo, jog gerėjant padėčiai eksporto rinkose šalies ūkio atsigavimo galima tikėtis jau antroje šių metų pusėje.

"Swedbank" analitikai prognozuoja, kad Lietuvos bendrasis vidaus produktas šiais metais sumažės 0-2 proc., o 2011-aisiais gali išaugti 3 procentais.

Analitikai nekeičia prognozių, jog vidaus vartojimas šiemet turėtų kristi 5 proc., tiek pat sumažės darbo užmokestis, o nedarbas išaugs iki 16 procentų.

Valdžios sektoriaus skola, pasak "Swedbank", šių metų pabaigoje gali siekti 38 proc. BVP.

T.Andrejausko manymu, nežymaus nedarbo mažėjimo ir vartojimo atsigavimo galima tikėtis 2011-aisiais: "Nedarbo mažėjimą lems ir emigracija".

Pasak jo, emigracija šaliai gali būti naudinga tik tuomet, kai emigrantai siunčia pinigus atgal į šalį.

"Swedbank" skaičiuoja, jog emigrantai 2009-aisiais į Lietuvą atsiuntė 2,8 mlrd. litų - tai atitiko 3 proc. BVP. Dalis pinigų, pasak jų, lietuvių buvo pervežta ir grynais. Analitikų nuomone, panašus pinigų srautas turėtų išlikti ir šiemet.


Šiame straipsnyje: Swedbank

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių