„Švyturio-Utenos alaus“ nuostoliai dėl streiko siektų iki 1 mln. litų per dieną

Didžiausia Lietuvoje alaus gamybos bendrovė "Švyturys-Utenos alus" dėl darbuotojų planuojamo streiko nutraukusi gamybą tada, kai aludarių pardavimai paprastai šoktelį į viršų, patirtų milijoninių nuostolių.

Bendrovės generalinis direktorius Rolandas Viršilas skaičiuoja, kad nuostoliai gali svyruoti nuo 0,5 iki 1 mln. litų per dieną, - trečiadienį rašo dienraštis "Verslo žinios".

Tačiau jis tikisi, kad net per streiką gamyba nenutrūks, kadangi palikus fermentavimo įrenginius be priežiūros procesas taptų nekontroliuojamas ir galėtų įvykti sprogimas.
"Mes manome, kad vadovai, kurie pradėjo karjerą specialistų pozicijose, ir kiti, kurie išmano gamybos procesus, taip pat ir nestreikuojantys darbininkai užtikrins gamybą", - sako R.Viršilas.

Darbo kodeksas draudžia į streikuojančiųjų vietas priimti kitus darbuotojus. Iš maždaug 300 įmonėje dirbančių žmonių streikuoti rengiasi 150 gamybos darbuotojų.

Per du dešimtmečius Lietuvos maistininkų profsąjungos šalpos fonde, iš kurio ketinama paremti pusantro šimto streikuosiančių Klaipėdos "Švyturio" ir "Utenos alaus" darbuotojų, gali būti sukaupta daugiau kaip 100 tūkst. litų. Tokia suma padengtų vos dešimtadalį per dieną įmonei padarytų nuostolių.

"Kiek pinigų esame sukaupę - komercinė paslaptis, taip pat ir kokia suma paremsime streikuojančius, dar nesame nusprendę, dėl to dar balsuosime", - apie turimo fondo dydį ir jo naudojimą nelinkusi šnekėti Maistininkų profsąjungos pirmininkė Gražina Gruzdienė.

Šiuo metu Maistininkų profsąjunga vienija apie 2 tūkst. narių, kurie kas mėnesį profsąjungai sumoka 1 proc. nuo gaunamo darbo užmokesčio nario mokestį, o 5 proc. iš šios sumos atidedama į šalpos fondą.

Pavyzdžiui, UAB "Švyturys-Utenos alus" vidutinis darbininko atlyginimas iki mokesčių siekia 3,298 tūkst. litų

Liepos 25-ąją "Švyturys-Utenos alus" gamybos darbuotojai turėtų pradėti streiką ir tęsti jį tol, kol įmonės administracija sutiks su darbuotojų reikalavimais padidinti atlyginimus pagal infliacijos rodiklį -12,4 proc. Per streiką gamyba bus sustabdyta, darbininkai mitinguos, o cechuose pasiliks tik budintis personalas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Š

Š portretas
Abejoju ar tiesa: "Pavyzdžiui, UAB "Švyturys-Utenos alus" vidutinis darbininko atlyginimas iki mokesčių siekia 3,298 tūkst. litų". Čia tikriausiai vidutinis ne darbininkų o visų kartu su direktoriais ir kitais viršininkais.

RK.

RK. portretas
Buvo rašyta, kad tai darbininkiškų atlygio kategorijų vidutinis uždarbis - be vadovų ir aukštesnio lygio specialistų.

nustebęs

nustebęs portretas
ale dar yra geriančių tą tipo alų?
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių