Svarsto USB ir kitų laikmenų apmokestinimo variantus

Vyriausybė planuoja autorių mokesčiu apmokestinti Lietuvoje parduodamas skaitmenines laikmenas.

Pardavėjai kritikuoja mokesčio dydį, ir perspėja, kad surinkti pinigai kūrėjų kišenių gali nepasiekti. Labiausiai nukentėtų gyventojai - jiems išaugtų tokių įrenginių kaina.

Jau įsigijusiems ir naudojantiems USB atmintines, atminties korteles, kompiuterių standžiuosius diskus, įrašančią garso ir vaizdo įrangą planuojamo autorių mokesčio mokėti nereikės. Iki 6 proc. prekės vertės mokestis bus taikomas tik naujoms prekėms.

Tiesa, kol kas neapsisprendžiama, nuo kada ir kaip šį mokestį taikyti, o būtų jis kaip kompensacinis atlygis autoriams už galimą jų kūrinių atgaminimą asmeniniais tikslais.

„Iki vieno GB - 50 centų, toliau atitinkamai išdėliota, ir iki 32 GB - 10 litų“, - teigė kultūros ministras Remigijus Vilkaitis.

Tokio dydžio mokesčiams verslininkai nepritaria ir ragina peržiūrėti jau dabar surenkamų pinigų paskirstymą - esą šiuo metu iš panašių mokesčių gaunamo lito autoriams atitenka vos trečdalis.

Šiuo metu toks atlygis renkamas nuo visų tipų tuščių diskų, garsajuosčių, vaizdajuosčių.  

„Galiu tik pasakyti, kad Lietuvos autoriams 2009 metais, kaip yra paskelbta, iš viso surinkta 14 mln. litų, o autoriai gavo 4,8 mln. litų. Skaičiai įspūdingi. Mums didžiausią nerimą kelia tai, kad naujų mokesčių įvedimas tiesiog pakels Lietuvoje parduodamos įrangos kainas“, - kalbėjo asociacijos „Infobalt“ valdybos narys Vytautas Vitkauskas.

„Mums gi nekyla klausimas, kodėl pirkdami daiktą vienoj ar kitoj parduotuvėj mokam daugiau ar mažiau. Tai pardavėjo reikalas, ir mes nesigiliname, kas į tą kainą įskaičiuota“, - tvirtino R. Vilkaitis.

Skaičiuojama, kad iš laikmenų ir įrenginių apmokestinimo per metus bus surenkama apie 3 mln. litų.


Šiame straipsnyje: usbUSB apmokestinimaslaikmenos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių