Svaras neišvengs pigimo

Prognozuojama, kad šiandien Anglijos centrinis bankas gali bent puse procento sumažinti bazinę palūkanų normą. Tai suduotų smūgį pastarosiomis dienomis atsigavusiam svarui.

SEB banko ekspertai praneša, kad Anglijos bankas bazinę palūkanų normą gali sumažinti bent jau 0,5 proc. Naujienų agentūra „Bloomberg“ apklausė 60 ekonomistų, kurie mano, kad palūkanos gali būti mažinamos iki rekordiškai žemo lygio – 1,5 proc. Toks palūkanų lygis būtų žemiausias nuo Anglijos centrinio banko įsteigimo 1694 m.

Prognozės, kad Anglijos centrinis bankas toliau mažins palūkanų normą, bei gilėjantis ekonomikos nuosmukis lėmė, kad svaro kursas pastarosiomis savaitėmis nuolat krito. Mažiausiai svaras kainavo sausio 5-ąją, tuomet Lietuvos bankas nustatė 3,54 litų už svarą kursą. Vėliau svaras ėmė kilti ir rytdienai jo oficialusis kursas nustatytas 3,82 litų. Tačiau, jei Anglijos centrinis bankas taip radikaliai apkarpys palūkanų normą, kaip prognozuojama, svaras neišvengs nuosmukio.

Kitą savaitę į posėdį renkasi ir Europos centrinis bankas (ECB). Prognozuojama, kad jis taipogi gali dar kartą mažinti palūkanų normą. Spalį ECB palūkanų normą mažino 1,75 proc. – iki 2,5 proc. Tai paskatino tolesnį tarpbankinių euro palūkanų mažėjimą.

Gruodį iki neregėtai žemo lygio palūkanas sumažino ir JAV centrinis bankas – iki 0,25 proc. Arti nulio palūkanos ir Japonijoje. 


Šiame straipsnyje: svaras

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių