Svajonių pensija Lietuvoje - 1500 litų

 

Apklausa rodo, kad būsimieji pensininkai norėtų dvigubai didesnės senatvės pensijos nei gali tikėtis iš valstybinės socialinio draudimo sistemos.

Tuo tarpu nepalankios demografinės tendencijos žada, kad po penkiasdešimties metų dirbantiesiems teks dvigubai didesnė našta išlaikant iš darbo rinkos pasitraukusius žmones. Vilniaus Universiteto docentė Gindra Kasnauskienė pastebi, jog statistiniai duomenys nepalankūs būsimiesiems pensininkams.

„Lietuva taps 2060 metais viena seniausių ES šalių. Prognozė yra tokia, kad 60 metais numatoma 65 seni išlaikytiniai 100 darbingo amžiaus gyventojų. Tai reiškia, kad darbingo amžiaus gyventojams ateityje teks išlaikyti vis daugiau ir daugiau pagyvenusio amžiaus žmonių“, – teigia ji.

Kovą bendrovės „ERGO Lietuva gyvybės draudimas“ užsakymu atlikto tyrimo duomenys atspindi, kad trečdalis likusiųjų respondentų pageidautų 2001-3000 litų mėnesinės pensijos.

Tuo tarpu 8 proc. Lietuvos gyventojų idealiai senatvei pakaktų iki 1000 litų ir tik 7 proc. reikėtų 4001-5000 litų, o 5 proc. – daugiau nei 5 tūkst. litų mėnesinės pensijos.

Draudimo departamento direktorės Aistės Rudžinskytės teigimu, sausio mėnesį „Sodros“ mokėta vidutinė pensija siekė 742,19 litų, o tai reiškia, kad iki vidutinės didžiosios dalies Lietuvos gyventojų pageidaujamos pensijos – 1500 litų – trūksta beveik 758 litų.

Pasak jos, kaupiant savanoriškai, trūkstamą sumą būtų galima sutaupyti kasdien atsidedant ne daugiau kaip po 4 litus vyrui ir šiek tiek daugiau nei 5 litus moteriai. Tokią papildomą pensiją preliminariais skaičiavimais galėtų užtikrinti kaupimas savanoriškai su garantuotomis palūkanomis.

 


Šiame straipsnyje: pensija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių