„Suvalkijos pienas“ žada kreiptis į EK dėl europinės paramos skyrimo kooperatyvui „Pienas LT“

Žemės ūkio kooperatyvas "Suvalkijos pienas" pasiryžęs ir teismuose, ir Briuselyje įrodyti, kad europinė parama kooperatyvui "Pienas LT" buvo skirta neskaidriai, o jos skirstytojai - korumpuoti, trečiadienį rašo "Verslo žinios".

Vienoje byloje "Suvalkijos pienas" teismui skundžia neva neteisėtai paramą pieno perdirbimo įmonei skyrusias Žemės ūkio ministeriją ir Nacionalinę mokėjimo agentūrą. Kitoje - kartu su mokslininku Vytautu Fedaravičiumi siekia uždrausti konkurentams naudoti patentuotą kazeino gamybos būdą.

"Mes manome, kad ir ministerija, ir Nacionalinė mokėjimo agentūra yra žiauriai neteisios, o parama buvo skirta neteisėtai. Tik bėda, jog Lietuvoje teismai trunka labai ilgai ir mes veikiausiai būsime priversti imtis kitų būdų, kad paramos pinigai nebūtų išmokėti, - kreiptis į prokuratūrą", - sakė kooperatyvo "Suvalkijos pienas" atstovas Mindaugas Damauskas.

Anot jo, tarptautiniai ekspertai yra pateikę išvadą, kad kooperatyvo "Pienas LT" verslo planas neatitinka ES reikalavimų paramai gauti - šios ekspertizės išvadas pasirašo Lenkijos pieno instituto profesorius, turintis teisę atlikti įrangos ekspertizes.

Pasak "Suvalkijos pieno" atstovo, jei teisingumo nepavyks pasiekti Lietuvoje, visi dokumentai bus išversti į anglų kalbą ir perduoti Europos Komisijos (EK) pareigūnams.

Kol kas Vilniaus apygardos ir Lietuvos apeliacinis teismai atmetė "Suvalkijos pieno" prašymus taikyti laikinąsias apsaugos priemones ir iki teismo sprendimo įsiteisėjimo uždrausti "Pienui LT" taikyti patentuotą kazeino gamybos būdą.

"Norime pasakyti, kad svetur naudojami dalykai, net jeigu apie juos neskelbta Lietuvoje, nėra išradimas. Galimi įrangos tiekėjai juokiasi iš mūsų, kai mes įspėjame, kad jie turės prisiimti atsakomybę už galimus ginčus ir jų padarinius", - sako kooperatyvo "Pienas LT" valdybos pirmininkas Naglis Narauskas.

Jis tikina, kad neįvykęs pirmasis įrangos gamybos konkursas su ginču dėl patento niekaip nesusijęs - vienintelis pasiūlymas buvo netinkamai įformintas. O šiuo metu į atranką yra pakviesti 5 potencialūs tiekėjai.

Neoficialiai skaičiuojama, kad pieno perdirbimo įrangos kaina gali viršyti 50 mln. litų.


Šiame straipsnyje: ES paramaverslas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių