Sūriui „Liliputas“ siekiama europinio pripažinimo

Paskui lietuviško varškės sūrio ir Stakliškių "Midų" gamintojus paraišką Europos Komisijai dėl žymėjimo Saugomos geografinės nuorodos ženklu pateikė vienintelė sūrio "Liliputas" gamintoja Lukšių pieninė.

"Verslo žinios" rašo, kad pienininkai viliasi, jog Europos Sąjungos pripažinimas padės reklamuoti išskirtinį produktą, gaminamą rankomis.

Jurbarko rajone įsikūrusi Lukšių pieninė stengiasi įrodyti, kad sūris "Liliputas" yra vienintelis ir išskirtinis, nes jam būdingas savybes suteikia Belvederio sūrinės cecho rūsyje, kuriame nokinamas sūris, natūraliai augantis unikalus mikroskopinis grybas.

Pieninės laboratorijos vedėja Asta Batakienė sakė, jog būta bandymų šio grybo nuvežti į kitas įmones ar net į užsienį, tačiau bandymai žlugdavo, nes grybas išsigimdavo ir sugadindavo sūrį. Gyventi ir augti jis gali tik Belvederio dvaro parke esančios sūrinės rūsyje, jame nuolat tvyro 10-14 laipsnių temperatūra ir 93-94 proc. drėgmė.

Nedideli, 0,5 kilogramo, sūriai, kuriems iš karto prigijo pavadinimas "Liliputas", Belvederio sūrinėje daromi nuo 1958 metų.


Šiame straipsnyje: sūrisliliputas

NAUJAUSI KOMENTARAI

kristina

kristina portretas
skanus suris
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių