Sulaukusiems pilnametystės - privaloma turto deklaracija (papildyta)

Seimas iš antro karto palaimino Gyventojų turto deklaravimo įstatymo projektui, pagal kurį deklaruoti turtą privalės visi pilnametystės sulaukę šalies gyventojai.

Šiam įstatymo projektui ketvirtadienį pritarė 59 Seimo nariai, prieš balsavo - 2, o susilaikė 10.

Remiantis naujomis minėto įstatymo pataisomis, turtą turės deklaruoti 18 metų sulaukę nuolatiniai šalies gyventojai ir į Lietuvą visam laikui atvykstantys gyventi 18 metų amžiaus ir vyresni asmenys. Valstybei pranešti reikės apie turimą neįregistruotą nekilnojamąjį turtą ir pinigines lėšas, jeigu jos viršija 5 tūkst. litų.

Tokios vienkartinės turto deklaracijos turės būti pateikiamos kasmet iki gegužės 1 dienos. Be to, šįmet turtą turės deklaruoti ir tie, kurie 18 metų sulaukė 2004-asiais ir vėlesniais metais, tačiau turto deklaracijų iki šiol nebuvo pateikę.

Ankstesniame įstatymo projekte siūlyta privalomą turto deklaravimą taikyti nuo 2 tūkst. litų, tačiau Seimas, apsvarstęs "tvarkiečio" Juliaus Veselkos pasiūlymą, nutarė kartelę pakelti iki 5 tūkst. litų.

Tiesa, pats J.Veselka apskritai buvo linkęs abejoti šio įstatymo nauda ir tikino, kad tai tik lems daugiau "popierizmo", o išaiškinti slepiamas pajamas šis įstatymas nepadės. Vis dėlto Liberalų sąjūdžio narys Kęstutis Glaveckas argumentavo, kad visuotinis pajamų deklaravimas neišvengiamas siekiant skaidriau kontroliuoti pinigų srautus valstybėje.

Iki šiol turtą kasmet privalėjo deklaruoti politikai, valstybės tarnautojai, teisėjai, prokurorai, pareigūnai, įvairių komisijų, tarybų, institucijų, finansuojamų iš valstybės biudžeto, vadovai, taip pat šių gyventojų šeimos nariai.

Jie deklaruoti privalėjo nekilnojamąjį daiktą, įskaitant nebaigtą statyti statinį, kilnojamąjį daiktą, jeigu jam privaloma teisinė registracija, pinigines lėšas, turimas bankuose ir kitose kredito įstaigose, vertybinius popierius, jeigu jų bendra suma viršija 2 tūkst. litų, taip pat tokio pat dydžio pasiskolintas, paskolintas ir negrąžintas arba neatgautas lėšas. Deklaruoti reikia ir meno kūrinius, brangakmenius, juvelyrinius dirbinius, tauriuosius metalus, kurių vieno vertė viršija 2 tūkst. litų.

Pagal specialų įstatymą 2004 ir 2005 m. visi  pilnamečiai šalies gyventojai turėjo pateikti vienkartinę deklaraciją apie turimą turtą ir santaupas 2003 m. pabaigoje.


Šiame straipsnyje: turto deklaravimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių