Sukčiavusiems bendrovių vadovams pareikšti įtarimai

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos pareigūnai baigė tris ikiteisminius tyrimus, kuriuose įtarimai dėl sukčiavimo, dokumentų klastojimo ir apgaulingo apskaitos tvarkymo pareikšti bendrovių direktoriams. Įtariama, kad statybos darbų, metalų prekybos ir telekomunikacijų paslaugas teikusių bendrovių vadovai į valstybės biudžetą nesumokėjo daugiau nei 860 tūkstančių litų pridėtinės vertės ir pelno mokesčių.

Ikiteisminio tyrimo medžiagos perduotos tyrimus organizavusiai ir jiems vadovavusiai Generalinei prokuratūrai.

Pirmajame baigtame ikiteisminiame tyrime įtarimai pareikšti statybos darbais užsiimančios bendrovės direktorei. Nustatyta, kad vadovė bendrovės finansininkams nurodė į buhalterinę apskaitą įtraukti suklastotas ir direktorės pasirašytas su 5 įmonėmis tariamai sudarytų sandorių PVM sąskaitas faktūras. Tokiu būdu sukčiaujant ir apgaulingai tvarkant buhalterinę apskaitą į valstybės biudžetą statybos bendrovė nesumokėjo daugiau nei 250 tūkstančių litų mokesčių.

Atskleista, kad panašiai sukčiaudama daugiau nei 200 tūkstančių litų mokesčių nesumokėjo ir kita Vilniuje veikusi bendrovė. Ikiteisminio tyrimo metu paaiškėjo, kad Latvijos piliečio vadovaujama bendrovė į savo buhalterinę apskaitą įtraukė įvairias sutartis, PVM sąskaitas faktūras, darbų priėmimo-perdavimo aktus, kuriuose buvo nurodyti melagingi duomenys apie tariamai bendrovės parduotas paslaugas ir prekes. Nustatyta, kad bendrovė nesumokėjo 203 tūkstančių litų pridėtinės vertės ir pelno mokesčių.

Trečiajame baigtame ikiteisminiame tyrime įtarimai dėl sukčiavimo, dokumentų klastojimo, apgaulingo apskaitos tvarkymo ir turto pasisavinimo pareikšti metalais prekiavusios bendrovės generaliniam direktoriui. Tuometinis direktorius, suklastojęs realios ūkinės finansinės veiklos nevykdžiusių bendrovių buhalterinės apskaitos dokumentus, juos pasirašęs ir tokius dokumentus įtraukęs į vadovaujamos bendrovės apskaitą, bendrovės naudai įgijo turtinę teisę į daugiau nei 400 tūkstančių litų valstybės biudžeto lėšų.

Taip pat ikiteisminio tyrimo metu buvo išaiškinta, kad metalais prekiavusios bendrovės generalinis direktorius pasikėsino pasisavinti didelės vertės (1,8 milijono litų) bendrovei priklausiusį turtą. Buvęs metalais prekiavusios bendrovės vadovas įtariamas pasisavinęs 1,7 milijono litų.

Baigti ikiteisminiai tyrimai yra sudėtingo Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyboje atliekamo tyrimo dalis. Tiriant Vilniuje veikusio nusikalstamo susivienijimo narių nusikalstamą veiklą, kurios mastas, preliminariais skaičiavimais, siekia daugiau nei 5 milijonus litų, 50 baudžiamųjų bylų buvo perduota į teismus, daugiau nei 100 juridinių ir fizinių asmenų neišvengė baudžiamosios atsakomybės.


Šiame straipsnyje: mokesčiaivengimas mokėti

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių