Sukčiavimas kredito unijose: žala siekia daugiau kaip 60 mln. litų

Generalinė prokuratūra įtaria, jog organizuota grupė apgaulės būdu iš kelių kredito unijų galėjo gauti daugiau kaip 60 mln. litų nepagrįstų kreditų. Įtarimai jau pareikšti apie 30 asmenų.

„(Nusikalstama - red.) veikla apima apie dvejus metus, bendra šiai dienai tiriama žala yra daugiau kaip 60 mln. litų. (...) Tai tikrai ne galutiniai skaičiai, nes (Nacionalinės kredito unijos - BNS) laikinasis administratorius, ir jei tas procesas vyks toliau - ir bankroto administratorius paskui, turės nustatyti, kokios ten yra žalos, ir jos, manau, tikrai bus žymiai didesnės“, – ketvirtadienį sakė tyrimui vadovaujantis  Generalinės prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo departamento prokuroras Simonas Minkevičius.

Jis sakė, jog atliekant tyrimą teismo sprendimu rudenį suimti 5 asmenys, o šiuo metu 48 valandoms sulaikyti dar trys asmenys – Nacionalinės kredito unijos vadovai.

Prokuroras neatskleidė pavardžių, tačiau užsiminė, kad kai kurie iš jų turi savo verslą, o bent keli yra anksčiau teisti už panašius nusikaltimus. Tarp anksčiau suimtųjų, anot prokuroro, yra ir teisininkų.

FNTT tarnybos pareigūnai ketvirtadienį sulaikė Nacionalinės kredito unijos valdybos pirmininką Arnoldą Žviką ir administracijos vadovą Artūrą Vasiliauską. Taip pat sulaikytas ir trečiasis unijos valdybos narys Žilvinas Putramentas, kuris buvo Darbo partijos, kuri įtariama finansinėmis machinacijomis, kandidatas Seimo rinkimuose.

„Jie visi įtariami gavę iš šios (Nacionalinės kredito unijos - BNS) ir kelių kitų kredito unijų kreditus. Šiuo metu tikrinama, ar kreditų unijų vadovai yra susiję kaip bendrininkai, ar tai tiesiog kažkoks aplaidumas, ar kažkokios kitos priežastys“, – sakė prokuroras S.Minkevičius.

Anot jo, asmenys paskolas iš kredito unijų gavo įkeisdami turtą, kuris buvo nepagrįstai brangiai įvertintas.

„Sistema labai paprasta - yra įkeičiamas labai pigus turtas, kuris yra labai brangiai įvertintas. Įkeistas turtas šiems kreditams užtikrinti yra 10 ar net 100 kartų mažesnis nei jo reali vertė“, – kalbėjo S.Minkevičius.

Prokuroras patvirtino, jog nusikalstamą veiklą vykdė grupė, atitinkanti organizuotos grupės požymius. Pasak jo, ketvirtadienį vakare ar penktadienį iš ryto ketinama spręsti, ar kreiptis į teismą dėl Nacionalinės kredito unijos vadovų suėmimo.

Tyrimas susijęs su Nacionaline kredito unija, kurios veiklą ketvirtadienį apribojo Lietuvos bankas, o teisėsaugininkai atlieka ikiteisminį tyrimą dėl 25 mln. litų galimo šios kredito unijos turto iššvaistymo 2012 metais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

VAGIS

VAGIS portretas
voge tris metus, - simtus milijonu isvoge-daba tik apsiziurejo bankas.Reiskia ir bankininkams byrejo milijonai.

snore

snore portretas
gal irgi DP rasti pedsakai,nu pyzdiec,dabar ant Vyktoriuko visus nusikaltimus sukabins.Fui kaip smirda.

TTT

TTT portretas
Vot kaip gerai cia. Vagia alia niekas nieko nemato... Nu nieko, gi mes visi RUNKELIAI ir kiti auksciau runkeliu sunesim tuos pinigelius laikui begant, anokia cia beda... Visviena gi uz zmones niekas neskaito, tik darbo jega. Ir Vo del ko kubilius taip apsit...es kad DP isrinko i seima o ne jo ,,krikscionis demokratus" nes pradeda lysti visi juodi darbeliai. uz tokius nusikaltimus seniau kirsdavo rankas ir galvas, gaila kad dabar mes labai HUMANISKI. O kodel gi tie kurie dirba uz 800lt ir kruopas eda negali vogti? Tai gi cia nusikaltimas. Uz pavogta vista ar puoda i kalejima 3 metams sodina, kazi kiek gaus tie kurie cia siuo 60 mln pavoge? Ne manau kad gaus daugiau kaip 2 metus lygtinai....
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių