Sugrįžo, kad pritrauktų kapitalą

Gerai mokamo darbo pasiūlymus Jungtinės Karalystės investavimo bendrovėse atmetęs ir  Londono ekonomikos mokykloje sukauptą žinių bagažą susikrovęs Tomas Buzas prieš pusmetį sugrįžo į gimtąjį Kauną. Jo misija – Lietuvoje įsteigti alternatyvų verslo kreditavimo fondą.

Nuo kalbų prie darbų

Prieš beveik ketverius metus į Didžiąją Britaniją atvykęs T.Buzas pasinėrė ne tik į prestižinės Londono ekonomikos mokyklos magistro studijas, bet tęsė dar Lietuvoje pradėtą veiklą. O tai, ką veikė Londone, nuolat siejo su Lietuva.Studijuodamas Kauno technologijos universitete jis savanoriavo šio universiteto Karjeros centre, kuris vykdė bendrą projektą su Britų taryba.

Į Londoną atvykęs T.Buzas iškart pradėjo ieškoti projekto partnerių ir visai netikėti surado nesenai įsikūrusią organizaciją "Baltic Vision Group" ("Baltijos vizijos grupė" – angl.), kurios nariai yra Londono ekonomikos mokyklos studentai ir absolventai iš Lietuvos, Latvijos ir Estijos.

"Londone sutikti ten studijavę lietuviai tapo ne tik partneriais, bet ir bendražygiais. Vienas grupės narių, investuojantis Londone lietuvis Tomas Giedraitis, tuomet kalbėjo apie kažkokį realų darbą, kurį grupė galėtų nuveikti Lietuvos labui. Ilgai diskutavome, koks galėtų būti Londone besimokančio akademinio jaunimo indėlis į Lietuvą. 2008–2010 m. atlikę galimybių studiją supratome, kad jeigu savo įžvalgas Lietuvos valstybei atiduosime tik kaip dovaną, niekas nepasikeis. Todėl idėjos įgyvendinimo ėmėmės patys", – entuziastingai pasakojo T.Buzas.

Steigia finansavimo priemonę

Londone studijuojančių lietuvių idėja – pirmiausia visas kalbas apie Lietuvą kaip tranzito šalį paversti realiais darbais. Jie susitelkė į prekių srautus tarp Kinijos ir Baltijos šalių, Rytų bei Vidurio Europos regionų. Pagrindinis dėmesys nukrypo į tarptautine prekyba užsiimantį lietuviško kapitalo verslą, kuris neretai savo veiklą vykdo aplenkdamas Lietuvą.

"Matome labai didelį kiniškų prekių poreikį Europoje ir verslininkus, kurie išnaudoja šią verslo nišą, bet turi labai menkus finansinius išteklius", – dėstė pašnekovas.

Todėl lietuvaičiai nusprendė kurti Ekonominės plėtros fondą, kaip investavimo ir finansavimo priemonę. "Savo sukurtą studiją išbandėme su investuotojais Londone. Įsitikinome, kad tai išties geras verslo planas, o sukurta idėja gali realiai veikti. Norinčių investuoti į šią veiklą jau turime, fondas startuos šių metų pabaigoje", – dėstė T.Buzas.

Pagrindinė sąlyga, kurią turės atitikti norintys pasinaudoti fondo kredito paslaugomis, – prievolė naudotis Lietuvoje esančia infrastruktūra. Tai yra transportavimo bendrovėmis, Klaipėdos jūrų uostu, bankų kredito linijomis, draudikų paslaugomis ir kt.

Mokys kitus

Impulsą Lietuvoje atsirasti tokiam fondui davė ir šalyje veikiančių komercinių bankų vykdoma kreditų verslui sumažinimo politika.

"Pasinaudojęs fondu, verslas galės generuoti didesnę apyvartą, užsakyti daugiau prekių, skirti daugiau lėšų išankstiniams apmokėjimams ir kurti naujas darbo vietas", – tęsė pašnekovas.

Paklausus, o kiek iš šio fondo uždirbs jį valdantys žmonės, T.Buzas atsakė kiek netikėtai: "Visą iš "Baltic Vision Group" akcijų dalies uždirbtą pelną investuosime į edukacinę veiklą." "Baltic Vision Group" kartu su Lietuvos aukštosiomis mokyklomis planuoja rengti panašių fondų valdytojus Lietuvoje.

"Studijos Londone man suteikė motyvaciją gilintis į sukurtas idėjas. Savo patirtimi norisi dalytis su Lietuva, dėl to ir sugrįžau", – apibendrindamas pokalbį teigė T.Buzas.

Dosjė:

Tomas Buzas, 27 metų.

Pareigos: Nevyriausybinės organizacijos "Baltic Vision Group" generalinis sekretorius.Apie organizaciją: įsteigta 2008 m. Jungtinės Karalystės sostinėje Londone, jos nariai yra Londono ekonomikos mokyklos studentai ir absolventai iš Lietuvos, Latvijos ir Estijos.

Išsilavinimas: KTU (bakalauras), Londono ekonomikos mokykla (magistras).Karjera: pirmasis darbas studijų metais – savanoriavimas steigiant KTU Karjeros centrą ir dalyvavimas jo veikloje. Nuo 2008 m. iki dabar – Jungtinės Karalystės organizacijos "Baltic Vision Group" narys ir generalinis sekretorius, dirbantis Lietuvoje.Ateities planai: pasilikti Lietuvoje ir plėtoti Ekonominės plėtros fondą.

Šiame straipsnyje: verslasverslumas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Jurgis

Jurgis portretas
Keistokai, neiprastas pavizdys, kuomet kazkas nesigaili grizes. sekmes

mišrainė

mišrainė portretas
Iš tuščio į kiaurą kažką darys bet ką ir pats nežino ,tokių oro prekeivių tai pilni alaus barai.

666

666 portretas
dar straipsnis apie viena nieka
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių