Sugriežtinta iš Azijos importuojamų saldumynų kontrolė

Siekiant apsaugoti Lietuvos ir ES vartotojus nuo galimai nesaugių konditerijos gaminių, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba sugriežtino importuojamų iš Azijos šalių saldumynų kontrolę. Tikrinamas maisto priedų naudojimas šiuose gaminiuose bei jų ženklinimas.

Į Lietuvą iš Kinijos saldumynus importuoja viena įmonė - bendrovė „Saldainis“ (Savanorių pr. 197 A, Vilnius). 2009- 2010 metais ši įmonė importavo 13 siuntų įvairių saldumynų. Visos siuntos buvo tiriamos melaninui, konservantams, saldikliams, dažikliams nustatyti. Tirti rodikliai atitiko reikalavimus.

Šių metų vasario 11 d. „Saldainis“ importavo iš Kinijos žele saldainių „Jelly Pops“ siuntą (633 kg), kuri šiuo metu sulaikyta. Pagal gautus laboratorinių tyrimų rezultatus, leistinos dažiklių ir kitų maisto priedų normos neviršytos, tačiau dėl nepilno ženklinimo neleidžiama platinti šių saldainių Lietuvos rinkoje.

„Ryšium su tuo, kad importuotoja - bendrovė „Saldainis“ jau keletą kartų yra pažeidusi įvežamų produktų saugos ir kokybės reikalavimus, ji įtraukta į padidintos rizikos įmonių grupę. Kiekvienai jos įvežamai produktų siuntai atliekamas fizinis ir dokumentų tikrinimas bei atliekami laboratoriniai tyrimai. Nustačius dar vieną pažeidimų atvejį, šiai įmonei bus uždrausta vežti nekokybiškus saldumynus iš Kinijos“,- pranešime spaudai cituojama Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Veterinarijos sanitarijos ir maisto skyriaus vyriausioji specialistė Vida Jarošienė

2010 m. Europos Komisija Skubiųjų pranešimų apie nesaugius maisto produktus ir pašarus sistema RASFF Europos Bendrijos šalims išsiuntė 2 pranešimus dėl nesaugių mini žele puodukų iš Kinijos ir Vietnamo. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai nedelsiant patikrino, ar šie produktai nepateko į Lietuvos rinką. Kontrolės duomenimis, nesaugūs mini žele puodukai iš Azijos valstybių į Lietuvą nebuvo įvežti.

2009 metais RASFF sistema buvo gauta 13 skubių pranešimų apie nesaugius konditerijos gaminius (įskaitant ir saldainius). Daugiausiai nesaugių produktų buvo pagaminta Kinijoje (7 pranešimai) ir Vietname (6 pranešimai). Pranešimai buvo dėl žele saldumynuose nustatytų per didelių kiekių konservanto E 210 (benzoinės rūgšties), tirštiklio E 407 (karagenino), stingdiklio E 425 (konjak) gliukomanano. Minėti saldumynai Europos Sąjungos valstybėse buvo uždrausti realizuoti. Į Lietuvos rinką nesaugūs žele saldainiai ar kiti saldumynai nepateko.


Šiame straipsnyje: saldumynaiimportas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių