Su IBM turėjusio dirbti tyrimų centro veiklą ketinama nutraukti

Su JAV informacijos technologijų milžine IBM mokslinių tyrimų srityje turėjusio bendradarbiauti Lietuvos tyrimų centro (LTC) veiklą ketinama nutraukti.

Ūkio ministrė Birutė Vėsaitė BNS pirmadienį pranešė, kad IBM dar 2011 metų rugsėjį pranešė sustabdanti projektų įgyvendinimą, o 2012 metų birželį pasiūlė nutraukti sutartį.

„Dėl šios priežasties šio projekto pratęsimo alternatyva sunkiai įgyvendinama. Todėl Ūkio ir Švietimo ministerijos svarsto likusias LTC veiklos alternatyvas – įmonės likvidavimą arba įmonės bankrotą. Sprendimas, kaip pasielgti, bus priimtas tik gerai apsvarsčius ir nuodugniai įvertinus visas įmanomas teigiamas ir neigiamas pasekmes. Siekiama priimti politiškai ir teisiškai palankiausią alternatyvą“, - BNS atsiųstame komentare teigė ūkio ministrė.

B.Vėsaitė praėjusią savaitę teigė, kad per Lietuvos tyrimų centro veiklos istoriją buvo „komercializuotas“ tik vienas patentas, o Ūkio ministerijai atsiskaityti su kreditoriais ir padengti nuostolius reikės 18,9 mln. litų valstybės lėšų.

Naujienų portalas vz.lt pirmadienį rašė, kad pagal 2010 metais pasirašytą sutartį Lietuva IBM iki šiol yra sumokėjusi 10 mln. litų.

2010-ųjų rudenį Vyriausybei ir IMB pasirašius sutartį dėl centro steigimo, IBM per penkerius metus už patentavimą ir konsultacijas planuota sumokėti apie 130 mln. litų. Centrui iš viso buvo žadama kasmet skirti po 40 mln. litų, arba 200 mln. litų per penkerius metus.

Valstybės kontrolė savo ruožtu aiškinasi su prokurorais, ar bendradarbiavime su IBM buvo nusikalstamos veikos požymių, BNS pirmadienį sakė Valstybės kontrolės 5-ojo audito departamento direktorė Rasa Gabrilavičienė. Prokurorai savo išvadų Valstybės kontrolei dar nepateikė.

2011 metų birželį Ūkio ministerija bendrovei Lietuvos tyrimų centras numatė skirti 39 mln. litų ES paramos, tačiau jos mokėjimas įstrigo, o pati bendrovė veiklos nevykdė. Lietuvos verslo paramos agentūra 2011 metais atsisakė patvirtinti milijoninius mokėjimus Ūkio ir Švietimo ir mokslo ministerijų valdomai įmonei.

Buvo numatyta, kad Lietuvos tyrimų centras ir IBM lygiomis teisėmis naudosis mokslinių tyrimų rezultatais, Lietuvos mokslininkai turės galimybę dirbti IBM laboratorijose Ciuriche ir Haifoje.

Lietuvos tyrimų centras įsteigtas, įgyvendinant 2010 metų rugsėjo 16 dieną Vyriausybės ir IBM pasirašytą sutartį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių