Su euru biržoje tikimasi ir daugiau užsienio investuotojų

Lietuvai vis neįsivedant euro, šalies vertybinių popierių rinka prie prekybos ir atsiskaitymo eurais, tikėtina, pereis dar lapkričio pirmoje pusėje - taip tikimasi sulaukti daugiau investuotojų iš užsienio, didinti rinkos likvidumą, sumažinti dalyvių patiriamas sąnaudas.

Iki vienos dešimtosios euro cento (0,001 euro) pasikeis mažiausias galimas akcijų kainos kitimo žingsnis, rašo "Verslo žinios".

"Šis projektas reikalauja nemažų investicijų visose grandyse, tarptautinis atsiskaitymas perkeliamas į Europos sistemą "Target2", ten jis yra kiek brangesnis nei Lietuvoje. Tačiau buvo bendras susitarimas pokyčių sąnaudas prisiimti taip, kad galutiniam vartotojui įmoka nesikeistų", - teigė NASDAQ OMX Vilniaus biržos prezidentė ir valdybos pirmininkė Arminta Saladžienė.

Jos teigimu, konkreti data, nuo kada bus pereita prie prekybos biržoje eurais, gali ir keistis, jei kas iš rinkos dalyvių nespėtų pasirengti, tačiau planuojama tai padaryti lapkritį.

Anot A.Saladžienės, prekyba eurais gimsta remiantis nuostata, kad nedidelės rinkos, tokios kaip Baltijos šalys, teturi vieną kelią norėdamos pritraukti investicijų iš išorės - būti kuo labiau standartizuotos ir lengvai prieinamos.

Prekyba eurais, pasak jos, yra paskutinis iš reikšmingiausių žingsnių - anksčiau pereita prie bendros prekybos sistemos, prekybos taisyklių, užmegzti ryšiai tarp Baltijos šalių depozitoriumų.

"Prekyba viena valiuta turės didelį poveikį investuotojams, investuojantiems keliose rinkose, perkeliant investicijas - nebereikės nuolat konvertuoti valiutų. 95 proc. Baltijos šalių akcijų apyvartos tenka Lietuvai ir Estijai, o pastaroji šalis eurą nuo kitų metų diegia kaip nacionalinę valiutą, tad galima teigti, jog 95 proc. rinkos prekybos ir atsiskaitymo vyks eurais. Dabar trečdalis atsiskaitymų Baltijos šalių biržose ir vyksta tarp Baltijos šalių", - tikino biržos vadovė.

Latvijos birža, pasak jos, taip pat siekia pereiti prie prekybos eurais, tačiau šalis dar ieško bendro sutarimo su kitais rinkos dalyviais, todėl tai gali pareikalauti laiko.


Šiame straipsnyje: euras

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių