Statytojus užgriuvo mokesčiai

Vyriausybė užsimojo šalies biudžetą papildyti iš statytojų kišenės. Už statybos leidimus nuo šiol jiems teks pakloti iki dešimties kartų daugiau.

Vyriausybė patvirtino naujus valstybinės rinkliavos už statybos leidimus dydžius. Nuo birželio 28 dienos už leidimą mokėti tenka nebe 100, bet 860 litų.

Norintieji perregistruoti statybos leidimą naujo statytojo vardu mokės nebe 50, bet 380 litų. Už leidimą statinį nugriauti reikės mokėti dešimt kartų daugiau - 700 litų.

Prieš dvi savaites įsigaliojo ir kita naujovė - rinkliavos, kurias rinks Apskrities viršininkų administracijos. Šiuos mokesčius teks mokėti visoms savivaldybei priklausančioms įstaigoms.

„Tarkime, leidimas atlikti mokyklos kapitalinį remontą kainuos šimtą litų. Labiausiai nukentės gyventojai, nusprendę kapitaliai remontuoti butą ar namą. Panorėjęs išsikirsti didesnę angą atraminėje sienoje tarp virtuvės ir holo, savininkas mokės kelis šimtus litų. Tačiau už statybos leidimą teks pakloti kur kas daugiau", - aiškino Klaipėdos savivaldybės Statybos leidimų ir statinių priežiūros skyriaus vedėjas Gediminas Pocius.

Uostamiesčio vadovai neabejojo, kad toks drastiškas kainų šuolis vers statytojus sukčiauti. Jie namus remontuos nelegaliai.

„Toks Vyriausybės žingsnis neturi pagrindo, jis nėra logiškas ir jo motyvų mes nežinome. Namą statantis žmogus už kiekvieną menką darbelį turės mokėti didžiules sumas", - stebėjosi vicemerė Judita Simonavičiūtė.

Pernai Klaipėdos savivaldybė gyventojams išdavė apie pusę tūkstančio statybos leidimų.

„Nesąžininga versti sodybos šeimininką mokėti šimtus litų už tai, kad jis savo kieme nori nugriauti kokį seną statinį. Tačiau mes apeliuojame į gyventojų sąžinę ir tikimės jų lojalumo įstatymams", - sakė G.Pocius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių