Statybų aikštelėse – darbo saugos pažeidimai

Darbo inspekcija tęsia dar vasarą pradėtus reidus šalies statybose. Šį kartą tikrinta, kaip laikomasi darbo saugos reikalavimų.

Šiemet statydami ir remontuodami pastatus jau žuvo 6 statybininkai, o 19 sunkiai susižalojo, praneša LTV naujienų laida „Šiandien“.

Sostinės Gariūnų turgavietėje – statybos: kyla milžiniškas, kelių aukštų verslo centras. Vos atvykus į statybvietę, žurnalistams jau skundžiasi betono blokus čia vežantis vairuotojas. Sako medžiagas statyboms iš Ukmergės vežantis 3–4 kartus per savaitę ir vis bijantis, kad sunkiasvorės mašinos ratai neįvažiuotų į neuždengtas duobes.

„Čia neįmanoma nei važiuot, nei privažiuot. Tegul padaro nors kokią tvarką. Tokios duobės, galima padėt kokią plokštę ar ką...“ – kalbėjo jis.

Į statybvietę užsukę inspektoriai randa ir daugiau darbo saugos pažeidimų. Štai jėgų vienai duobei aptverti kažkam pakako, o aptverti greta esančiai kitai energijos pritrūko. Lengva nukristi iš antro ar trečio statybų aukšto, nes pavojingos atbrailos neaptvertos, o ten, kur jas žymi lanksti lipni juosta, stipresnis vėjas tikrai jas nupūstų.
Darbo inspektoriams kelia įtarimą ir neaptverti žemių šlaitai, kurie nugriuvę palaidotų darbininkus.

Darbus statybvietėje koordinuojantis asmuo apie netvarką statant verslo centrą su žurnalistais nesikalba: „Mes nesam įgalioti kalbėt su jumis, tik su Darbo inspekcija.“
Inspektoriai taip pat komentuoja tik už kadro: „Už tuos pažeidimus gali būti skiriama administracinė bauda. Vis dėlto aptvėrimai yra grubus pažeidimas, dėl šitų aptvėrimų iš tikrųjų daug įvyksta nelaimingų atsitikimų.“

Darbo inspekcijos duomenimis, dėl darbo saugos reikalavimų nesilaikymo šiemet jau žuvo 6, o sunkiai susižalojo 19 statybininkų.

Dėl nelegalaus darbo ir darbo saugos reikalavimų spalį inspekcija yra planavusi visoje Lietuvoje patikrinti per 100 statybviečių. Daug objektų jau aplankyta. Statytojai esą yra padarę teigiamų išvadų.

„Kiek tenka bendrauti su teritorinių skyrių inspektoriais ir vadovais, tai panašu, kad statybvietėse bent tvarka, bent minimali, jau atsirado. Jau praėjimai nebeužgriozdinti, jau darbuotojai dirba prisirišę, jau jie užsideda šalmus ir t.t. Reikia dirbti saugiai, kadangi nesaugus darbas yra brangus biudžetui, brangus žmonėms, brangus įmonėms“, – kalbėjo l. e. p. vyriausiasis valstybinis darbo inspektorius Vilius Mačiulaitis.
Paskaičiuota, kad bendros išlaidos dėl nelaimingų atsitikimų darbe visose pasaulio šalyse sudaro nuo 1 iki 4 procentų nuo šalies bendrojo vidaus produkto.


Šiame straipsnyje: statybosdarbo sauga

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių