Statybos bendrovės vasarą tikisi atsitiesti

Kovą kas antras įmonių vadovas teigė, kad jų gaminamos produkcijos paklausa per maža. Tačiau prognozė artimiausiais mėnesiais daug geresnė.

Statistikos departamentas praneša, kad ekonominių vertinimų rodiklis kovo mėnesį buvo minus 16 procentų. Palyginti su vasario mėn., jis padidėjo 5 procentiniais punktais. Pramonės ir paslaugų sektoriaus pasitikėjimo rodiklis padidėjo 5, statybos - 13, mažmeninės prekybos - 2, vartotojų - 3 procentiniais punktais.

Palyginti su 2009 m. kovo mėn., ekonominių vertinimų rodiklis padidėjo 22 procentiniais punktais. Pramonės pasitikėjimo rodiklis padidėjo 21, paslaugų sektoriaus - 25, statybos - 30, mažmeninės prekybos - 26, vartotojų - 14 procentinių punktų. 

Pramonės įmonių apklausos rezultatai parodė, kad produkcijos gamybos apimtys per praėjusius mėnesius sumažėjo: gamybos sumažėjimą nurodė 34 procentai apklaustųjų, padidėjimą - 13 procentų (prieš mėn. atitinkamai - 37 ir 17 proc.).

Produkcijos paklausos vertinimas vis dar išlieka žemas: daugiau negu pusė (55 proc.) įmonių vadovų teigė, kad produkcijos paklausa per maža. Tačiau produkcijos gamybos prognozė artimiausiais mėnesiais daug geresnė: beveik trečdalis (31 proc.) įmonių vadovų numato gamybą didėsiant.

Produkcijos eksporto prognozė taip pat geresnė nei prieš mėnesį: 23 procentai apklaustų įmonių prognozuoja, kad eksportas didės, 9 procentai - kad mažės. Artimiausiais mėnesiais dauguma (72 proc.) apklaustų įmonių vadovų darbuotojų skaičiaus neketina keisti, 23 procentai - žada mažinti.

Pasak įmonių vadovų, kaip ir ankstesniais mėnesiais, pramonės įmonių produkcijos gamybą riboja nepakankama paklausa ir finansiniai sunkumai.

Statyboje verslo tendencijos šiek tiek geresnės nei praėjusiais mėnesiais. Statybos įmonių vadovų teigimu, kovo mėn. darbų mažėjo - taip nurodė 53 procentai įmonių vadovų (prieš mėn. - 63 proc.), 4 procentai statybos įmonių vadovų nurodė, kad darbų daugėjo.

Kaip ir ankstesniais mėnesiais, dauguma (86 proc.) apklaustų įmonių vadovų teigė, kad statybos darbų paklausa yra nepakankama. Tačiau artimiausiais mėnesiais geresnė statybos darbų užsakymų ir darbuotojų skaičiaus prognozė.

Iš dalies geresnes prognozes lemia ir sezoniškumas. Beveik penktadalis (24 proc.) apklaustų įmonių prognozuoja statybos darbų užsakymų didėjimą, o 28 procentai - mažėjimą (prieš mėn. -  atitinkamai 9 ir 42 proc.). Darbuotojų skaičių žada mažinti trečdalis apklaustų įmonių vadovų, didinti - 14 procentų.

Daugumos įmonių vadovų teigimu, svarbiausi statybos veiklą ribojantys veiksniai šiuo metu yra paklausa, nepalankios oro sąlygos ir finansiniai sunkumai. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių