Statybos bendrovėje - naujas „vokelių" mokėjimo būdas

Vienoje iš Vilniaus statybos bendrovių pagal gautą pranešimą mokesčių inspektorių atliktas operatyvus patikrinimas dėl galimų atlyginimo mokėjimo pažeidimų bei dokumentų klastojimo parodė naują mokėjimo būdą „vokeliuose".

Vilniaus apskrities valstybinė mokesčių inspekcija informuoja, kad patikrinimo metu pasitvirtino, kad nuo 2007 metų lapkričio mėnesio šios bendrovės darbuotojams buvo išmokamas mažesnis, nei nurodoma darbo užmokesčio išmokėjimo dokumentuose, atlyginimas. Nors darbuotojai, gavę grynuosius pinigus, niekur nepasirašydavo, žiniaraščiuose jų vardu pasirašyta, o nurodyta didesnė atlyginimo suma įtraukta į kasos išlaidas.

„Toks „vokelių" atvejis pasitaikė pirmąkart, - sakė Vilniaus mokesčių inspekcijos viršininkės pavaduotojas Mindaugas Almantas. - Paprastai darbdaviai dokumentuose nurodo mažesnius atlyginimus, o darbuotojams „į rankas" išmoka daugiau. Šiuo atveju - atvirkščiai. Darbuotojai gaudavo mažesnius atlyginimus, nei nurodoma dokumentuose."

Be to, nustatyta, jog nei atlyginimo dydis, nei jo apmokėjimo sąlygos nenumatytos darbo sutartyse, vadovo įsakymuose ar kituose dokumentuose. Todėl šios įmonės darbuotojams kiekvieną mėnesį buvo apskaičiuojamas skirtingas darbo užmokestis.

Patikrinimo metu įmonės vadovas pripažino padaręs nustatytus pažeidimus. Jam surašytas administracinio teisės pažeidimo protokolas pagal Administracinių teisės pažeidimų kodekso du straipsnius už mokesčio mokėtojo registravimo duomenų pateikimo tvarkos ir apskaitos taisyklių pažeidimus, skirta pusės tūkstančio litų bauda. Medžiaga dėl darbo sutarčių tvarkos ir darbo santykių pažeidimų perduota Valstybinės darbo inspekcijos Vilniaus skyriui, o dėl dokumentų klastojimo - Vilniaus miesto Vyriausiojo policijos komisariato Ekonominių nusikaltimų tyrimo skyriui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių