Statybininkai jau prieš pusmetį prognozavo nuosmukį

Devyniose Europos šalyse atliktas statybų sektoriuje dirbančių bendrovių tyrimas parodė, kad jau pirmąjį pusmetį daugelis įmonių prognozavo liūdnas ateities perspektyvas.

Centrinės ir Rytų Europos statybų verslo akademinio tyrimo metu buvo apklausti Čekijos, Slovakijos, Lenkijos, Vengrijos, Ukrainos, Latvijos, Lietuvos, Estijos ir Kroatijos statybos bendrovių vadovai.

Tyrimo duomenimis, 66 procentai Lietuvos statybos įmonių tikėjosi, kad statybų tempai lėtės, Latvijoje apie tokias prognozes prabilo kas antra įmonė, Estijoje ekonomikos lėtėjimą spėjo 67 procentai bendrovių. Įdomu tai, kad apklausa buvo vykdomas pirmąjį metų pusmetį, kai ekonomikos recesija, atrodė, dar buvo už kalnų.   

Tuo tarpu 2009-2010 metų laikotarpio prognozės buvo šiek tiek optimistiškesnės: apie 69 procentai Lietuvos statybos įmonių tikisi pagerėjimo, Estijoje taip manančių buvo 85 procentai, Latvijoje - 79 procentai.

Kaip pagrindines priežastis, stabdančias bendrovių plėtrą, Lietuvos ir Estijos verslininkai nurodė kvalifikuotos darbo jėgos trūkumą ir brangią darbo jėgą. Latvijos statybų bendrovės tikino, kad plėtrą stabdo pernelyg didelė konkurencija.

10 procentų Lietuvos kompanijų buvo įdarbinusios užsieniečius, Estijoje taip pasielgė 22 procentai įmonių, Latvijoje - 20 procentų.

Maždaug 90 procentų Lietuvos statybos bendrovių tikisi, kad šiam verslui pagelbės Europos Sąjungos politika, to tikisi 69 procentai Estijos verslininkų ir 80 procentų latvių.

Nepriklausomas statybų verslo akademinis tyrimas pradėtas 2005 metais. 2006 metais buvo paskelbti duomenys apie Čekijos ir Vengrijos statybos verslą, 2007 metais buvo apklausti Čekijos, Slovakijos, Vengrijos, Estijos ir Ukrainos verslininkai. 2008-aisiais apklaustos jau 9 šalių statybos sektoriaus bendrovės. Šiemet buvo apklausta 1,3 tūkst. įmonių. 


Šiame straipsnyje: statybos įmonių apklausa

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių