„Statoil“ prognozuoja: degalų kainos gali dar išaugti (papildyta)

Šią savaitę degalų kainos gali dar šiek tiek ūgtelėti, prognozuoja degalinių tinklą Lietuvoje valdančios bendrovės „Lietuva Statoil“ ekspertai.

Pasak įmonės Pardavimų ir tiekimo departamento direktoriaus Giedriaus Bandzevičiaus, taip gali nutikti todėl, kad rinka šiuo metu yra veikiama pozityvių žinių apie JAV ekonomikos atsigavimą ir apie galimą naftos produktų paklausos augimą. „Tokios naujienos augina žaliavos ir degalų kainas pasaulinėje rinkoje, o šias tendencijas atkartoja didmeninė ir mažmeninė rinka“, - pranešime spaudai cituojamas G.Bandzevičius.

Kaip portalas jau skelbė, A-95 markės benzino ir dyzelino didmeninės kainos Lietuvoje pasiekė naujus rekordus. Žaibiškai reaguoja ir degalinių tinklai - vieno litro populiariausio benzino kaina vėl perkopė simbolinę 4 litų ribą.

„Lietuva Statoil“ pranešime primenama, kad per savaitę „Brent“ nafta Londono biržoje pabrango 5,5 doleriais. Šiandien naftos barelis kainuoja 76,6 JAV dolerius.

.„Lietuva Statoil“ atstovas tvirtina, kad naftos žaliavos kainos kilimą lėmė sparčiai euro atžvilgiu sustiprėjęs JAV doleris ir lūkesčiai, kad dėl gerėjančios JAV ekonominės situacijos pasaulinėje rinkoje didės naftos žaliavos ir degalų paklausa.

Praėjusią savaitę JAV doleris euro atžvilgiu sustiprėjo 2 procentais. JAV valiutos sustiprėjimas lėmė naftos žaliavos ir degalų kainų augimą, nes atsiskaitymai už juos rinkose vyksta doleriais.

Pasak pranešimo, šiuo metu pasaulinė rinka stebi geopolitinę situaciją Artimuosiuose Rytuose, kur sprendžiama Irano dilema. Pastaruoju metu JAV bando į savo pusę patraukti Kiniją. Tarpininkaudama tarp Saudo Arabijos ir Kinijos, JAV ragina Saudo Arabiją užtikrinti Kinijai naftos žaliavos tiekimą, jei ši nustos pirkti „juodąjį auksą“ iš Irano.

Taip JAV reaguoja į Irano atsisakymą nutraukti urano sodrinimo programą ir tikisi, kad Kinijos ir Saudo Arabijos bendradarbiavimas sukurs geresnes sąlygas Jungtinėms Tautoms veikti ir taip bus užkirstas kelias tolimesnei Irano urano sodrinimo programai, nes tokiems tarptautinės bendruomenės veiksmams Irano atžvilgiu neprieštaraus Kinija.

Praėjusią savaitę Irakas pranešė didinsiantis naftos žaliavos gavybą 0,2 mln. barelių per dieną. Šalis parengė planus, pagal kuriuos bus pašalinti iki šiol egzistavę infrastruktūriniai naftos tiekimo trikdžiai ir bus padidinti naftos eksporto terminalų pajėgumai. Ši žinia teigiamai paveikė rinką ir iš dalies amortizavo kainos augimą.

Naftos žaliavos kainos augimą taip pat sušvelnino informacija apie didesnes nei planuota JAV sukauptas žaliavos atsargas. JAV atsargos išaugo dėl padidėjusio importo ir sumažėjusios paklausos. Naftos žaliavos ir degalų paklausą sumažino Rytinę JAV pakrantę netikėtai užklupęs gausus sniegas, dėl kurio amerikiečiai mažiau keliavo ir sunaudojo mažiau degalų.

Praėjusią savaitę Roterdamo biržoje naftos produktų Platts indeksai ūgtelėjo į viršų. Benzino Platts pakilo 54 JAV doleriais, dyzelino Platts išaugo 49 doleriais.

Didmeninė rinka atkartojo pokyčius pasaulinėje rinkoje. Litras A-95 markės benzino pabrango 12 ct, dyzelino kaina paaugo 13 ct, o dujų kaina išliko stabili.

Mažmeninėje rinkoje praeitą savaitę degalų kainos kilo mažiau nei didmeninėje rinkoje: benzino kaina paaugo 4 ct, dyzelinas pabrango 4 ct, o dujų kaina išliko stabili.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių