Statant naują elektrinę Lietuvos verslas pretenduotų į milijardus litų

Statant naują Visagino atominę elektrinę (VAE) Lietuvos verslas galės pretenduoti į dviejų milijardų litų įsisavinimą.

Apie tai trečiadienį Seimo Atominės energetikos komisijos posėdyje pranešė VAE ekonomikos direktorius Virgilijus Poderys.

Jis posėdyje patvirtino planus, kad naująją jėgainę planuojama pastatyti iki 2018-2020 metų. „Vienas reaktorius kainuoti galėtų tarp 3-5 mlrd. eurų (10,36-17,3 mlrd. litų). Tai didžiulės sumos. Lietuva galėtų įsisavinti iki 2 mlrd. litų – mūsų skaičiavimais, už maždaug tiek Lietuvos verslas pajėgtų priimti užsakymų šiam projektui. Tačiau tai priklauso nuo to, kiek kas pasirengęs, kiek atitinka tarptautinius ir vietinius dalyvavimo tokiuose projektuose reikalavimus“, - teigė V.Poderys.

Pasak jo, tai kol kas preliminarūs skaičiavimai. Tikslesni bus tuomet, kai paaiškės, kas taps strateginiu investuotoju į VAE statybą, kiek tiksliai ji kainuos, kokios bus naudojamos technologijos bei daugybė kitų parametrų.

V.Poderys patvirtino, kad šiuo metu yra penkios tarptautinės korporacijos, kurios galbūt dalyvautų konkurse strateginiam investuotojui parinkti. Ketvirtadienį energetikos ministras Arvydas Sekmokas turėtų paskelbti, kiek liko korporacijų, kurios norėtų ir toliau dalyvauti konkurse. Dar šiemet strateginis investuotojas turėtų būti parinktas.

Dar šiemet spalį Tarptautinės atominės energetikos agentūros (TATENA) ekspertai turėtų apsilankyti būsimosios jėgainės statybos aikštelėje ir įvertinti ją pagal tarptautinius reikalavimus.

„Norėčiau priminti, kad per dešimt metų Lietuva įsisavino apie 10 mlrd. eurų. Tuo tarpu vien šiam projektui reiktų įsisavinti maždaug pusę to. Tiesa, irgi per pakankamai ilgą laiką – dešimt metų. Bet kuriuo atveju, tai didžiulis iššūkis Lietuvos verslui ir Lietuvai apskritai“, - sakė VAE ekonomikos direktorius.

Pasak jo, potencialūs investuotojai „gana agresyviai ir labai tiksliai klausia – kiek pas mus yra teisiškai sureguliuoti visi su būsimomis statybomis susiję klausimai“, pavyzdžiui, licencijavimas ir kitos procedūros. „VAE labai prašo Seimo geranoriškumo ir supratimo, sprendžiant teisinius klausimus“, - teigė V.Poderys.

Jis negalėjo pasakyti, kiek potencialių investuotojų liks jau artimiausiu metu, kai jie detaliau susipažins su projektu ir sąlygomis jam įgyvendinti. „Tačiau noriu pasakyti, kad būsimam investuotojui mes pirmiausia pasiūlysime nemenką rinką. Atkreipčiau dėmesį, kad 2016 metais įsigalios Europos direktyva, kuri privers uždaryti skalūnų elektrines Estijoje ir anglies elektrines Lenkijoje. Tai atvers didžiules elektros rinkas, kurias užpildytų naujoji jėgainė Visagine“, - įsitikinęs V.Poderys.

Bet jis neatsakė į klausimus, koks bus naujosios atominės elektrinės galingumas, taip pat kiek kainuos VAE pagaminama elektra, tvirtindamas, jog visa tai priklausys nuo strateginio investuotojo.

Energetikos viceministras Romas Švedas informavo, kad dar šiemet Vyriausybė pasiūlys Seimui pakoreguoti Nacionalinę energetikos strategiją. Joje įrašyta, kad naujoji branduolinė jėgainė turėtų būti Lietuvoje pastatyta iki 2015 metų. Žadama šią datą pakeisti į 2020-uosius.

Pasak V.Poderio, VAE „bus šimto metų planas – dešimt metų projektavimui ir statybai, šešiasdešimt metų jėgainės eksploatavimui ir trisdešimt metų uždarymui bei su tuo susijusiems darbams“.


Šiame straipsnyje: atominė elektrinė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių