Standartus atitinkantiems ekologiniams ūkiams teikiama parama

Pasvalyje obuolius auginantis Algis Šimeliūnas ekologiškai ūkininkauti pradėjo prieš penkerius metus.

Apie pastarąjį ūkininkavimo būdą pasvalietis sužinojo internete. Ten jis perskaitė ir apie Europos Sąjungos teikiamą paramą, kuria vėliau pasinaudojo.

Išmokas A. Šimeliūnas gauna pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007-2013 metų programos (KPP) priemonės „Agrarinė aplinkosauga“ programą „Ekologinis ūkininkavimas“.

Ekologinis ūkininkavimas didelių rūpesčių nekelia

Pasakodamas apie savo nedidelį 3,5 hektarų ūkį, A. Šimeliūnas neslepia, kad galimybė gauti paramą buvo svarbiausia priežastis, dėl kurios nuspręsta ūkininkauti ekologiškai. Pasak pasvaliečio, su naujuoju ūkininkavimo būdu susiję pokyčiai didesnių rūpesčių nesukėlė.

„Skirtumas toks, kad rūpinantis gera agrarine būkle, obelis reikia purkšti nuo kenkėjų ir dažniau nei įprastai tenka genėti medžius. Cheminių trąšų niekada nenaudojome ir dabar neperkame, tad šioje srityje nieko naujo. Visą sodą, kaip ir anksčiau, sutvarkome dviese su žmona“, – pasakojo A. Šimeliūnas.

Paklaustas, ar nesunku parengti ir pateikti paramai gauti reikalingą dokumentaciją, ūkininkas nedvejodamas atsakė, kad jam tai tikrai paprasta.

Ekologiniai ūkiai tikrinami kasmet

Ekologinius ūkius kasmet tikrina ekologiško žemės ūkio ir maisto sertifikavimo įstaigos „Ekoagros“ darbuotojai. Jie atvyksta ir į A. Šimeliūno sodą. Pasak pasvaliečio, didelių pažeidimų tikrintojai neranda ir visada būna labai malonūs.

Šilutės rajone 70 hektarų ekologiškų pasėlių auginantis ūkininkas Kazimieras Gudžiūnas tikrintojams gerų žodžių taip pat negaili.

„Smulkesnių pažeidimų randa dažnai. Bet paprastai tikrintojai geranoriški, jie juk ne inspektoriai, atvykę duoda patarimų, padeda dirbti teisingai”, – teigė K. Gudžiūnas.

Ekologiniams ūkiams parama skiriama dėl produkcijos kokybės

Vystant ūkį ekologiškai, mažiau teršiama aplinka, o išauginti produktai yra naudingesni žmogui. Tačiau tam pasiekti ekologiniuose ūkiuose privalu laikytis griežtų standartų: negalima naudoti sintetinių cheminių trąšų, pesticidų ir kitų teršiančių priemonių. Taigi žemė turi būti gerinama naudojant organines trąšas, taikant sėjomainą, su ligomis ir kenkėjais kovojant biologinėmis priemonėmis.

KPP programos „Ekologinis ūkininkavimas“ tikslas – remti ekologinį ūkininkavimą kaip gamybos sistemą, kuri užtikrina kokybiškų maisto produktų, turinčių geras perspektyvas rinkoje, gamybą. Norintys išbandyti ekologinį ūkininkavimą į Europos Sąjungos teikiamą paramą pagal šią priemonę gali pretenduoti tuo atveju, jei yra deklaravę žemės ūkio naudmenas, turi ekologinio žemės ūkio sertifikavimo įstaigos „Ekoagros“ išduotą sertifikatą bei tiekia dalį produkcijos rinkai.

Vienam ūkiui skiriama parama gali siekti 400 tūkst. litų. Tikslus paramos dydis kiekvienam ekologiškai ūkininkui apskaičiuojamas individualiai. Pavyzdžiui, auginantys javus gali gauti 742 Lt už hektarą, daržoves ir bulves – 1 519 Lt, vaistažoles – 1 688 Lt, uogynus ir sodus – 1 781 Lt.

Išmokos pagal šia priemonę mokamos ir jau ekologinę produkciją tiekiantiems, ir pereinamojo laikotarpio ekologinės gamybos ūkiams.


Šiame straipsnyje: KPF naujienos

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių