Specialistai: Lietuvai nėra pavojaus dėl sprogimo prancūzų elektrinėje

Radiacinės saugos specialistai teigia, kad Lietuvą vargu ar pasieks radiacija iš Prancūzijos atominės jėgainės, kurioje pirmadienį įvyko sprogimas.

Lietuvos Radiacinės saugos centro (RSC) direktorius Albinas Mastauskas portalui tvirtino, kad kol nėra turima jokios oficialios informacijos apie incidentą vienoje iš pietų Prancūzijos branduolinių elektrinių.

„Matome tik spaudos pranešimus, esame paprašę tiek kolegų Prancūzijoje, tiek ir Lietuvos valstybinės atominės energetikos saugos inspekcijos (VATESI) pateikti visą turimą informaciją. Kai tik ji bus, iškart ją paviešinsime“, - kalbėjo A.Mastauskas.

Tačiau, anot jo, iš tų žiniasklaidos pranešimų, kurie jau pasirodė, matyti, kad sprogimas įvyko ne pačioje jėgainėje, bet radioaktyvių atliekų saugykloje.

„Vadinasi, radiacijos nuotėkis, netgi jeigu jis ir bus konstatuotas, nebus toks didelis, koks būtų, jeigu sprogtų reaktorius ir jame kiltų gaisras. Taigi, tai ne Černobylis ir netgi ne Fukušima. Tokio tipo avarija reiškia reiškia, kad tam tikras nedidelis radioaktyvus užterštumas įmanomas tik tame regione, kur stovi pati jėgainė, tai yra pietų Prancūzijoje. Kitų šalių – nei aplinkinių, nei tuo labiau Lietuvos – jokios radioaktyviosios dalelės nepasieks“, - pabrėžė RSC direktorius.

Bet jis įspėjo, kad būtina sulaukti papildomos oficialios informacijos apie tai, kas atsitiko pietų Prancūzijoje. Tik tuomet esą galima daryti tikslesnes išvadas apie šios avarijos pavojingumą.

BBC paskelbė, kad pietų Prancūzijoje esančioje „Marcoule“ atominėje elektrinėje įvyko sprogimas.

Pasak Atominės energijos komisariato, kilus gaisrui firmos „Socodei“ radioaktyvių atliekų saugykloje „Centraco“, vienas žmogus žuvo, dar keturi sužeisti.
Nacionalinė elektros tiekimo įmonė EDF, kuriai priklauso ši firma, patvirtino, jog vienas žmogus žuvo.

Pasak BBC, Prancūzijos saugumo tarnyba dar negali pasakyti, ar incidentas buvo rimtas, ar yra aukų, kokie padariniai.

Naujienų agentūros AFP šaltinis šalies gelbėjimo tarnyboje nurodo, jog dėl sprogimo galimas radiacijos nuotėkis.

Jėgainę naudoja Prancūzijos atominės energetikos milžinė „Areva“, kuri gamina MOX kurą. Reaktorių gamykloje nėra.

1955 metais pastatyta „Marcoule“ atominė elektrinė yra viena seniausių Prancūzijos jėgainių.


Šiame straipsnyje: sprogimasatominė elektrinė

NAUJAUSI KOMENTARAI

SOS

SOS portretas
Lietuvoje yra pavojus dėl Ignalinos atominės elektrinės ir jose besimėtančių panaudoto kuro kasečių ir kt. radioaktyvių atliekų saugojimo, juk NUKEM nepastatė saugyklos, pinigai visi prauliavoti - kasetės tebemirksta vandeny - laukim nelaimės ant visos Lietuvos.

Kęstas

Kęstas portretas
Saugiausios atominės elektrinės yra tada, kai jos nepastatytos ir niekada nebus statomos. Vienybė Europoje turi būti aplink jos centrą: technologiškai labiausiai išvystytą ir ekonomiškai galingiausią šalį Vokietiją, kuri atsisako branduolinės energetikos ir pereina prie atsinaujinančių šaltinių. Tai yra ateities darbo vietos. Tai yra energetinis saugumas Europoje. Tai yra tikrasis rūpinimasis Europos gamtos ir mūsų gyvenimo aplinkos išsaugojimu. Šalin stumiančius pražūtingas Lietuvai schemas mūsų turto grobstytojus. Jau gana. Nebeliko, ką jūs galėtumėte dar pavogti. Išvijome Rusiją. Išvykime ir šiuos gudruolius kartu su nevykėliais iš Japonijos.

drtyu

drtyu portretas
p o c h u j man ta lietuva.senai jau,is jos pabegome.dabar nors tvanas.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių