Sodų elektros tinklai sugundė verslininkus

Lietuvos sodininkai ruošiasi perversmui - kadangi sodų teritorijose esančius elektros tinklus -sodininkų įsirengtą, daug metų turėtą bei prižiūrėtą turtą - skirstomųjų tinklų bendrovės ketina išpirkti už simbolinę vieno lito kainą, sodininkai ketina juos parduoti privatiems investuotojams.

Derybos su tinklo pirkėjais jau prasidėjo, tačiau sodininkai baiminasi, kad valstybė bus palanki ne šiems verslininkams, o monopolinėms elektros energijos tiekimo įmonėms, pirmadienį rašo dienraštis "Lietuvos žinios".

Įsikišus Energetikos ministerijai, skirstymo tinklų įmonės sutiko šįmet išpirkti tik 550 sodų bendrijų sodininkų tinklus. Daugumai bendrijų siūloma sumokėti simbolinę vieno lito kainą. Tai papiktino visą sodų bendruomenę, įsitikinusią, kad jų turtas vertas jei ne šimtų tūkstančių, tai dešimčių tūkstančių litų.

Kauno susivienijimo "Sodai" pirmininkas Romualdas Šeštakauskas sako, kad į Lietuvos sodininkų draugiją ir susivienijimą "Sodai" kreipėsi privatūs investuotojai, pasiryžę sumokėti už elektros tinklus gerokai didesnę sumą, nei siūlo elektros tiekimo įmonės. Pasak jo, bendrovė "Elektros tinklų grupė" yra pasiruošusi perimti sodininkų turimą turtą ir juo tiekti elektros energiją.

Verslininkai tikina su kiekviena bendrija derėsiantys individualiai bei sudarysiantys vieną iš keturių sutarčių - išpirkimo, išperkamosios nuomos, panaudos arba nuomos.

Tuo tarpu energetikos ministro patarėjas viešiesiems ryšiams Kęstutis Jauniškis sako, kad, jo žiniomis, besiskelbiantys, kad superka sodininkų elektros tinklus, verslininkai neturi net licencijų: "Juk negali bet kas supirkinėti ir tiekti elektros - tai licencijuojama veikla."

K.Jauniškio nuomone, pirkėjų tikslas - vėliau perparduoti įsigytus tinklus brangiau, o gal gauti kokią nors pelno maržą už elektros skirstymą.


Šiame straipsnyje: elektratinklaisodai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių