„Sodros“ išmokas bankuose atsiimti turės ne visi

Nuo šių metų pradžios, įsigaliojus naujai pensijų ir kompensacijų pristatymo tvarkai, kurią nustatė „Sodra“, ne visiems žmonėms socialinio draudimo išmokos bus pervedamos į jų sąskaitas bankuose.

Iš bankų išmokas patys atsiimti turės tik dirbantieji išmokų gavėjai, nepaisant to, kada jiems išmokos buvo paskirtos - iki 2010 metų ar vėliau. Taip pat ir kiti išmokų gavėjai, kuriems jos bus naujai paskirtos nuo 2010 m. sausio 1d..

Išimtys bus daromos: neįgaliesiems, netekusiems 75-100 procentų darbingumo (I grupės invalidų); žmonėms, nedirbantiems ir gyvenantiems tose vietovėse, kur nėra jokių kredito įstaigų; nedirbantiems išmokų gavėjams, kuriems yra 80 ir daugiau metų.

Kaip ir iki šiol, „Sodros“ išmokos jiems bus pristatomos asmeniškai - atnešamos tiesiai į namus.

Iki Naujųjų metų paskirtos išmokos nedirbantiems gavėjams bus išmokamos kaip ir anksčiau - išnešiojamos arba pervedamos į banką, priklausomai nuo to, kaip buvo pasirinkęs žmogus.

 „Žmonėms tikrai nereikia skubėti pasirinkti bankų - tokia informacija, pasirodžiusi viešojoje erdvėje, neatitinka tikrovės. Juk dirbantiems išmokų gavėjams darbdaviai ir atlyginimą paprastai perveda per banką, o ne moka tiesiai į rankas, todėl, tikėtina, jie turi asmenines sąskaitas bankuose, kai kurie naudojasi ir el. bankininkystės paslaugomis“, - pranešime spaudai cituojama socialinės apsaugos  ir darbo viceministrė Audronė Morkūnienė.  

Viceministrės teigimu, visiems pensininkams tikrai nereikės patiems vykti į artimiausią banką atsiimti jiems priklausančių pinigų. Vyresnio amžiaus ir sunkią negalią turintiems žmonėms (I gr. invalidams) tai nesudarys jokių nepatogumų ar papildomų rūpesčių.

Išmokos į gavėjų turimas sąskaitas bankuose iš „Sodros“ bus pervedamos ir išmokamos nemokamai, kadangi „Sodra“ yra  sudariusi sutartis su visais didžiausiais šalies bankais - „Šiaulių banku“, SEB banku, „Swedbank“, „DnB NORD“, „Snoru“, „Ūkio banku“ ir Kredito unija. Už šias paslaugas „Sodra“ jiems moka pati.

Be to, ir Valstybės kontrolė audito išvadose yra nurodžiusi, kad VSDF valdybai reikia rinktis pigiausią išmokų pristatymo būdą,  taip taupant pensijoms skirtus pinigus. Pavyzdžiui, „Lietuvos paštui“ už vienos išmokos pristatymą į namus mokama 0,87 lito, o bankui - 0,03 lito, o viso išmokų pristatymui per metus išleidžiama virš 50 mln. Lt socialinio draudimo lėšų.  

A.Morkūnienė atkreipė dėmesį ir į tai, kad vyrauja klaidinga nuomonė, jog padaugės nusikaltimų ir užpuolimų, kai žmonės eis atsiimti išmokų į bankus.

„Ilgametė patirtis rodo, kad anksčiau, kuomet išmokas paštininkai žmonėms nešdavo į namus, pensijų išnešiotojai, turėdami dideles pinigų sumas, tikrai tapdavo masalu ilgapirščiams. Tačiau pensininkas neprarasdavo pinigų, nes šiuos praradimus „Sodrai“ padengdavo draudimas. Vis dėlto galimybė naudotis bankų paslaugomis yra ne tik modernesnė, bet ir saugesnė. Juk niekas nežino, kiek pinigų pasiims į jį atėjęs žmogus. Galbūt jis kaip tik atneš čia padėti savo santaupas, užuot jas laikęs namuose“, - kalbėjo viceministrė.

Pagal naujai įsigaliojusią tvarką, dirbantiems gavėjams išmokos, nepriklausomai nuo jų skyrimo datos, bus pervedamos į gavėjų sąskaitas kredito įstaigose tik kiekvieno mėnesio 28 dieną. Taip yra todėl, kad išmokamos pensijos dalies dydis priklausys nuo per praėjusį kalendorinį mėnesį gautų draudžiamųjų pajamų, o informaciją apie jas darbdaviai turi pateikti iki kiekvieno mėnesio 15 d.. Todėl dirbantys išmokų gavėjai, kurie iki 2010 m. sausio 1 d. išmokas gaudavo ne kredito įstaigoje, turi iki 2010 m. sausio 26 d. savo sąskaitos rekvizitus pranešti „Sodros“ teritoriniam skyriui, mokančiam jiems išmokas.


Šiame straipsnyje: Sodrasodros išmokos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių