„Sodra" rinko neteisėtą mokestį

Darbdaviai už mokamas pašalpas sergantiems darbuotojams nuo šių metų pradžios mokėjo ir privalomojo sveikatos draudimo įmokas "Sodrai", nors tokio reikalavimo nenumatė jokie galiojantys teisės aktai.

Kad mokestis neteisėtas, susigriebta tik po mėnesio, pirmadienį rašo dienraštis "Verslo žinios".

Seimui pernai liepą pakeitus Sveikatos draudimo įstatymą, nuo 2010-ųjų pradžios įsigaliojo skirtingas ligos pašalpų apmokestinimas, tačiau darbdavio už pirmąsias dvi ligos dienas apmokamos pašalpos sveikatos draudimo liko neapmokestintos.

Nepaisydamos, kad tai neįteisinta įstatymu, "Sodra", o paskui ir Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) savo interneto svetainėse paskelbė, jog nuo 2010 metų pradžios iš darbdavio mokamos ligos pašalpos būtina išskaičiuoti privalomojo sveikatos draudimo įmokas ir pervesti pinigus į "Sodros" sąskaitas.

Vasario 3 dieną "Sodra" pripažino, kad kol nepatvirtintas teisės aktas, nustatantis privalomojo sveikatos draudimo įmokų nuo darbdavio mokamų pašalpų už dvi pirmąsias nedarbingumo dienas mokėjimą, šių įmokų draudėjai mokėti neprivalo. Kad pagrindo apmokestinti nėra, buvo priversta pripažinti ir VMI.

Problemą suskubta spręsti priimant teisės aktą, kuris įsigaliotų atgaline data - nuo 2010 metų sausio 1 dienos - Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, parengusi įstatymų pataisas, Vyriausybę ir Seimą ragina jas svarstyti ypatingos skubos tvarka.


Šiame straipsnyje: Sodraneteisėtas mokestis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių