„Sodra“ informuoja - mažinamos tos pensijos, kurias paskyrė ir moka ji pati

Siekdama išaiškinti pensijų mažinimą tvarką asmenims, dirbusiems ne tik Lietuvoje, „Sodra“ informuoja, kad pagal Socialinių išmokų perskaičiavimo ir mokėjimo laikinąjį įstatymą, kuris įsigaliojo nuo sausio 1 d., nustatytas tik iš „Sodros“ mokamų pensijų ir kitų išmokų mažinimas.
 
Jei asmuo gyveno ir dirbo keliose valstybėse, pensija jam gali būti paskirta ir mokama pagal kelių valstybių nacionalinius teisės aktus. Pensijos, paskirtos ne pagal Lietuvos teisės aktus, pagal Socialinių išmokų perskaičiavimo ir mokėjimo laikinąjį įstatymą nėra mažinamos.
 
Tačiau Lietuvos ir Rusijos Federacijos susitarimas dėl pensinio aprūpinimo numato prievolę pensiją skirti už visą žmogaus įgytą stažą (tiek Rusijoje, tiek Lietuvoje) ir mokėti iš savo lėšų ir pagal savo teisės aktus tai valstybei (Rusijai arba Lietuvai), į kurią persikėlė gyventi pensininkas. Taigi, atvykusiam gyventi į Lietuvą žmogui, kuris stažą įgijo dirbdamas Rusijoje, pensija skiriama pagal Lietuvos Respublikos teisės aktus ir mokama iš „Sodros“ biudžeto. Todėl jos taip pat mažinamos kaip ir visiems kitiems Lietuvos pensininkams, gaunantiems pensijas iš „Sodros“ biudžeto.


Šiame straipsnyje: Sodra

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių